Dezert, Foto: Printscreen/Youtube/Kuh Poh

poslastica

SIROTINJSKI DEZERT IZ TURSKE ZA KOJIM ĆE SRPKINJE ODLEPITI: Danas je NAJPOPULARNIJI, svi TRAŽE RECEPT

Deca će vam stalno tražiti da im spremate

Objavljeno: 03.11.2022. 11:56h > 11:59h

Dezert iz Turske za kojim će srpske domaćice odlepiti.

Poslastica koju ćete spremati umesto kolača kada nemate vremena.

Toliko je kremasto da se topi u ustima.

Deca će vam stalno tražiti da im spremate.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Super recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Super recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Super recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Super recepti

Keškul je vrsta pudinga od mleka poreklom iz Turske. Obično se služi u činiji i jede kašikom. Često se ukrašava kokosovim brašnom ili pistaćima i beličaste je boje.

Ime jela izvedeno je iz osmanskog turskog idiomatskog izraza keşkül-i fukara što znači "prosjačka činija".

Sastojci

5 dl. hladnog mleka

40 g. kokosa

foto: Printscreen/Youtube/Kuh Poh

60 g. brašna

80 g. šećera

1 kesica vanilin šećera

1 kašika maslaca

Za dekoraciju

Malo seckanih nesoljenih pistaća ili pečenih lešnika i malo kokosa.

foto: Printscreen/Youtube/Kuh Poh

Priprema

U malo veću šerpu stavite hladno mleko, kokos, šećer, vanilin šećer pa lagano sipajte brašno i sve dobro umutite žicom. Sve zajedno stavite na šporet da provri mešajuci.

Kad provri dodajte maslac i mešajte da se otopi.

Sklonite i sipajte u 4 manje posudice (zapremine 1,5 dl).

foto: Printscreen/Youtube/Kuh Poh

Svaku prekrijte providnom folijom i ostavite par sati u frizideru.

Pospite sa sitno seckanim nesoljenim pistaćima.

Prijatno!

(Espreso/Najžena)