poslastica
SIROTINJSKI DEZERT IZ TURSKE ZA KOJIM ĆE SRPKINJE ODLEPITI: Danas je NAJPOPULARNIJI, svi TRAŽE RECEPT
Deca će vam stalno tražiti da im spremate
Dezert iz Turske za kojim će srpske domaćice odlepiti.
Poslastica koju ćete spremati umesto kolača kada nemate vremena.
Toliko je kremasto da se topi u ustima.
Deca će vam stalno tražiti da im spremate.
Keškul je vrsta pudinga od mleka poreklom iz Turske. Obično se služi u činiji i jede kašikom. Često se ukrašava kokosovim brašnom ili pistaćima i beličaste je boje.
Ime jela izvedeno je iz osmanskog turskog idiomatskog izraza keşkül-i fukara što znači "prosjačka činija".
Sastojci
5 dl. hladnog mleka
40 g. kokosa
60 g. brašna
80 g. šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašika maslaca
Za dekoraciju
Malo seckanih nesoljenih pistaća ili pečenih lešnika i malo kokosa.
Priprema
U malo veću šerpu stavite hladno mleko, kokos, šećer, vanilin šećer pa lagano sipajte brašno i sve dobro umutite žicom. Sve zajedno stavite na šporet da provri mešajuci.
Kad provri dodajte maslac i mešajte da se otopi.
Sklonite i sipajte u 4 manje posudice (zapremine 1,5 dl).
Svaku prekrijte providnom folijom i ostavite par sati u frizideru.
Pospite sa sitno seckanim nesoljenim pistaćima.
Prijatno!
(Espreso/Najžena)