za ručak
OD SADA ĆETE PRAVITI SAMO OVAKVU ZAPRŠKU ZA GRAŠAK: Potreban je samo 1 SASTOJAK i biće ZDRAVIJI i GUST (RECEPT)
Deca i odrasli vole da ga jedu, a kod nas se sprema baš često, jer je to starinsko jelo koje se prenosi sa kolena na koleno
Kuvanje graška je najprostiji recept
Ne treba vam mnogo vremena, a pun je vitamina.
Deca i odrasli vole da ga jedu, a kod nas se sprema baš često, jer je to starinsko jelo koje se prenosi sa kolena na koleno.
Domaćice kažu da nema ničeg jednostavnijeg nego skuvati grašak za ručak. Otvorite kesu zamrznutog ili svežeg povrća, sipate u vodu koja ključa, ostavite da vri nekoliko minuta, pa ocedite i začinite?
Možda ste od onih koji ga pripremaju na starinski način. Prvo izdinstate malo crnog i belog luka, pa zatim šargarepu i na kraju dodate grašak kuvate sve do zaprške. Na kraju bogato zapržite, ali na zdraviji način sa puterom i servirate.
U toplom tiganju otopite malo putera, dodajte zamrznuti grašak i poklopite, pa na tihoj vatri ostavite da se polako dinsta u sopstvenoj tečnosti.
Puter je najvažniji sastojak u ovom receptu za grašak, jer mu daje poseban ukus, ali valja dodati i kašiku šećera koja će naglasiti slatkoću ovog povrća, tako ćete dobiti pravi specijalitet. Desetak minuta kasnije možete dodati začine po želji. Posebno se dobro slažu beli luk i mirođija. Ovakvom pripremom graška čuvate hranljive materije koje biste inače izgubili brzim kuvanjem u ključaloj vodi, piše Lepa i srećna.
Takođe, izbegavate i loše posledice uprženog luka i zaprške na stomak i celi sistem za varenje. Ovako spremljen grašak možete servirati kao prilog uz meso ili poslužiti kao glavno jelo, uz dodatak prženih jaja, krompira i salate.
(Espreso/Lepa i Srećna)