NJAMI
OVAKO TURCI SPREMAJU PUNJENE PAPRIKE: Ukusnije su od NAŠIH, tajna se KRIJE u SOSU, domaćice će ODLEPITI (RECEPT)
Ovakav recept morate što pre da isprobate
Punjene paprike su tradicionalno jelo koje se kod nas redovno sprema.
Nema osobe koja ne voli da ih jede kada ih spremi mama ili baka.
Turci imaju svoju verziju recepta koja se razlikuje od naše, a krenuće vam voda na usta.
Ovakav recept morate što pre da isprobate.
Srpske punjene paprike se pune mlevenim mesom i pirinčem, ali isprobajte recept za turske.
Dobro ih ispecite u rernu, jer će tako korica biti lepša, a same paprike će biti ukusnije.
Sastojci:
1 kg zelene paprike
55 ml maslinovog ulja
1 kašika paradajz paste
1 kašika ljute paradajz paste
1 kašičica slatke paprike
1,5 kašičica sušenog bosiljka
250 g pirinča
2-3 čena belog luka
2 paradajza
200 ml vrele vode
malo peršuna
Za sos:
1 kašičica paradajz paste
1 kašičica čili paste
300 ml vrele vode
4 kašike maslinovog ulja
Priprema: Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte obe paradajz paste i promešajte. Pospite slatkom paprikom i peršunom, pa promešajte i ostavite da se krčka par minuta. Dodajte pirinač koji ste oprali i procedili i dobro promešajte, a zatim dodajte i sitno seckani beli luk. Dodajte seckani paradajz, promešajte i posle 5 minuta sipajte vodu.
Poklopite i kuvajte dok voda ne ispari. Na kraju dodajte svež seckani peršun. Isključite šporet i ostavite fil nekih 10 minuta da odstoji.
Pikantnim ih čini dve vrsta paradajz paste, pa su odlične i za one koji ne jedu meso, ali i ako želite malo laganiji obrok, a da je zasitna.
Paprike očistite, pa na par mesta probušite čačkalicom. Napunite filom, pa poređajte paprike u tepsiju.
Zatvorite svaku papriku paradajzom. U posudi pomešajte obe paradajz paste, vodu i maslinovo ulje, pa promešajte i prelijte preko paprika.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50 minuta.
(Espreso/Stvar ukusa)