NJAMI
Turski SIROTINJSKI DEZERT pravi se od samo ŠEST sastojaka: Turisti ga posebno obožavaju, ali i SRBI! (RECEPT)
Keškul je vrsta pudinga od mleka poreklom iz Turske. Obično se služi u činiji i jede kašikom. Često se ukrašava kokosovim brašnom ili pistaćima i beličaste je boje
Ime jela izvedeno je iz osmanskog turskog idiomatskog izraza keşkül-i fukara što znači "prosjačka činija".
Sastojci
5 dl. hladnog mleka
40 g. kokosa
60 g. brašna
80 g. šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašika maslaca
Za dekoraciju
Malo seckanih nesoljenih pistaća ili pečenih lešnika i malo kokosa.
Priprema
U malo veću šerpu stavite hladno mleko, kokos, šećer, vanilin šećer pa lagano sipajte brašno i sve dobro umutite žicom. Sve zajedno stavite na šporet da provri mešajuci.
Kad provri dodajte maslac i mešajte da se otopi.
Sklonite i sipajte u 4 manje posudice (zapremine 1,5 dl).
Svaku prekrijte providnom folijom i ostavite par sati u frizideru.
Pospite sa sitno seckanim nesoljenim pistaćima.
Prijatno!
(Espreso)