probajte
NAPUNITE ĐEVREK MLEVENIM MESOM, ODUŠEVITE CELU RODBINU: Brzo i lako se pravi, puno je FILA! (VIDEO)
Lako domaće pecivo za svaki dan!
Đevrek je vrsta peciva koje se dobija mešanjem brašna, kvasca, jaja, soli, šećera, ulja, susama.
Dobro umešeno testo se razvija u oblik valjka debljine prsta. Potom se seče na komade 10-15 cm, pri čemu se krajevi spajaju da se dobije izgled prstena. Tako oblikovani đevreci se spuštaju u ključalu vodu iz koje se vade kad isplivaju na površinu. Pošto se ostave da se osuše i ohlade, premazuju se jajetom i posipaju susamom. Potom se stavljaju u tepsiju i peku na temperaturi oko 250 Celzijusa, dok ne porumene. Zbog kombinovanog načina obrade - ključala voda + pečenje u rerni, đevreci imaju poseban ukus. U nastavku pogledajte recept za punjene đevreke sa mlevenim mesom.
Sastojci:
Za testo:
200 ml mlakog mleka
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
1 ipo kašika ulja
1 jaje
450 g brašna
Za nadev:
400 g mlevenog mesa
2 crna luka
so, biber, kim
Za premazivanje:
1 jaje
susam
Priprema:
U činiju dodajte mleko, so, šećer, kvasac, ulje i jaje, pa promešajte. Dodajte brašno i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Kada testo počne da se formira mesiti rukama dok ne postane glatko. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 1 sat.
Za pripremu mesne mešavine pomešajte mleveno meso sa seckanim lukom, solju, biberom i kimom. Nakon isteka vremena podeliti testo na 6 jednakih delova i formirati loptice. Svaku lopticu razvaljati i prstom napraviti rupu na sredini. Meso poređati po testu formirajući prsten. Zatvorite svaki prsten pritiskom prstima. Prebacite kolutove u pleh obložen papirom za pečenje i svaki kolut namažite jajima. Pospite ih susamom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30 minuta.
(Espreso)