paŽnja
"ČUPAVA KATA" JE BIO KOLAČ BROJ 1 U JUGOSLAVIJI, ZBOG NJEGA SU SE KILOGRAMI NAKUPLJALI KAO LUDI: Stalno su ga jeli
Pecite na 200 stepeni pola sata.
Ovaj rustični kolač rado se spremao u bivšoj Jugoslaviji.
Sastojci:
Za testo: 3 žumanca, 3 kašike šećera, 150 grama margarina: 300 grama brašna; 1 prašak za pecivo; 3 kašike mleka.
Premaz: 4 kašike marmelade
Fil: 150 grama oraha; 3 belanceta; 200 grama šećera u prahu.
Priprema:
Žumance i šećer penasto umutite, pa dodajte margarin i brašno, prašak za pecivo i mleko i umutite dok smesa ne postane glatka.
Kada se testo sjedinilo, napravite 3 jednake loptice. Jednu lopticu odmah stavite u frižider ili u zamrzivač.
Tepsiju pouljite i pobrašnavite pa u nju razvucite prvu lopticu, zatim je premažite marmeladom. Na radnoj ploči razvijte drugu lopticu pa je pomoću oklagije prenesite u pleh. Ako se raspadne, nema veze. Samo je spojite i na nju stavite fil.
Fil pravite tako što ćete umutiti belanjce, a zatim im dodati šećer u prahu i orahe. Umućen fil stavite na kolač, pa izvadite onu lopticu od testa iz zamrzivača i lagano je narendajte po vrhu.
Pecite na 200 stepeni pola sata.
(Espreso)