NJAMU
SRPKINJE NEMAJU POJMA ZA OVU ZIMNICU: Ukiseljeni CRNI LUK morate da probate, najbolji je UZ PEČENJE
Ukiseljeni crni luk je možda najlakši recept, a još je bolje što ne morate da čekate da odstoji. Ovo je zimnica koja može da se jede nakon par sati
Kada pravite zimnicu možete da ukiselite voće i povrće po želji, sve zavisi od vašeg ukusa.
Paprika je naravno zvezda zimnice i od nje se prave mnogi specijaliteti, ali Srbi takođe vole da jedu crni luk, pa isprobajte i ovaj recept. Garantovano ćete se oduševiti, a pravi se zaista lako. Treba da odstoji 8-10 sati, tako da može da se jede isti dan. Odličan je prilog uz pečenje ili neko drugo meso, ali takođe i kada pravite burgere, picu, hot dog...
Sastojci:
2 kg ljubičastog luka
Za jednu teglu:
8-10 bibera u zrnu
1 kašičica šećera
1/2 kašike krupne soli
55 ml sirćeta
vruća voda
Priprema: Luk oljuštite i isecite na rebarca. Sipajte u činiji u rukama razdvojite da svaki isečeni deo bude zaseban. Napunite tegle koje ste prethodno sterilisali. U tegle zatim stavite biber, so, šećer, sirće i prelijte vrućom vodom do vrha. Pritisnite malo luk i dobro zatvorite. Ove količine, sem luka, su za jednu teglu. U svaku teglu dodajte istu količinu navedenih sastojaka. Možete da koristite posle 8-10 sati.
(Espreso)