Čupavci, Foto: Profimedia

iznenađenje

MNOGI ĆE OSTATI BEZ TEKSTA: Omiljeni srpski kolači UOPŠTE NISU SRPSKI, pred vama je PRAVA ISTINA

Omiljeni srpski kolači koji uopšte nisu srpski

Objavljeno: 30.10.2022. 17:35h

Srpska kuhinja je zapravo spoj austro-ugarskih i turskih uticaja, pa ne čudi što neke specijalitete pogrešno smatramo našim nacionalnim jelima.

Pet dezerta uporno prisvajamo kao svoje, iako su nam originalni recepti za njih stigli iz Austrije.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Čupavci

Sočne kocke biskvita umočene u tamnu čokoladu i kokosovo brašno Austrijanci zovu Lamington, a ime su dobili prema istoimenom lordu, koji je bio guverner Queensslanda na prelasku 19. u 20. vek.

Sve i da nisu naši, evo provereno dobrog recepta:

Sastojci:

Kora: • 2 jaja • 250 g šećera • 2 šolje ulja • 2 šolje mleka • 300 g brašna • 1 prašak za pecivo, Preliv: • 2 dl mleka • 200 g margarina • 250 g šećera • 100 g čokolade za kuvanje, Posipanje: • 100 g kokosa

Priprema:

Pripremiti koru: umutiti jaja, dodati šećer, mleko i ulje, sve sjediniti, a zatim polako umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Koru ispeći u podmazanom plehu i ostaviti da se ohladi, pa iseći na kocke. Za preliv otopiti sve sastojke na tihoj vatri, pa kada provri skinuti sa vatre.

Študla s jabukama

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Savijeno testo punjeno komadićima aromatičnih jabuka rado je viđen i konzumiran desert kod nas. Potiče iz Austrije, tačnije Beča gde se prva štrudla Apfelstrudel pekla još na kraju 17. veka, a proširila središnjom Europom tokom vladavine Monarhije.

Krofne s pekmezom

Okrugli komadi testa, pečenog u dubokom ulju i punjenog pekmezom omiljen su slatki svima u Srbiji, a naročito deci. Ali krofne nisu originalno naš desert već nemački i tamo se nazivaju Berliner.

Štrudla sa orasima/ makovnjača

foto: Print Screen Youtube

I jedna i druga su zapravo stranog porekla, a svojataju je narodi širom središnjeg dela Evrope. U Mađarskoj makovnjača se zove Makos bejgli, u Litvaniji Magonmaizite, a u Češkoj Makový závin.

(Espreso / Noizz)