prekusuno
I ŠPANCI PRAVE PRŽENICE: Ovo je njihova verzija, baš se razlikuje od NAŠE (RECEPT)
Ovaj recept španskih kuvara će vas očarati
Prženice se kod nas redovno jedo kako za doručak tako i za večeru.
Od detinjstva su nam bake i majke to spremale.
Danas postoji mnogo verzija. Prave se i u rerni, mogi da budu punjene, bez ulja...
Ovaj recept španskih kuvara će vas očarati.
Tako je i u Španiji gde ovo jelo nosi ime torrijas. One liče na naše prženice, ali reč je zapravo o kombinaciji francuskog hleba i engleskog pudinga.
Torrijas imaju hrskavi omotač i vrlo mekanu sredinu, a poslužuju se sa šećerom ili obilno zaliven medom. Važno je pak koristiti stari hleb kako se kriške ne bi raspale tokom namakanja u slasnom umaku.
Treba znati i da se za receptza njihove prženice koristi alkohol, pa se ovo slatko jelo češće priprema kao desert, a manje kao doručak.
Potrebno:
340 g starog hleba, može baget ili običan hleb
250 ml maslinovog ulja
100 g šećera
80 ml šerija
4 velika jaja
1 l punomasnog mleka
1 štapić cimeta
korica narandže
korica limuna
med za posluživanje
Priprema:
Narendajte koricu limuna i narandže pa ih stavite u lonac zajedno s mlekom, šećerom i štapićem cimeta. Kada zavri, uklonite lonac s vatre i umešajte šeri. Dobro promešajte i pustite da se malo ohladi.
Stari hleb narežite na kriške debljine oko 2,5 centimetara te ih položite na pleh za pečenje.
Smesu na bazi mleka prelijte preko svake kriške i pustite da se namače oko pet minuta. Okrenite kriške hleba na drugu stranu i pustite da se hleb namače još pet minuta. Sredina hleba trebalo bi da bude mekana, ali kriška se ne bi smela raspadati u rukama.
U tiganju ili većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje. Umutite jaja pa svaku krišku kruha umočite u jaja, otresite višak i stavite da se pržiti u zagrejano ulje. Pržite hleb dok ne dobije zlatno smeđu boju otprilike 3-4 minute sa svake strane. Prebacite na papir za upijanje masnoće.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Poslužite toplo sa medom.
(Espreso/Noizz)