isprobajte ovaj recept
NE BACAJTE KORU OD MANDARINE: Dodajte joj dva sastojka, zakuvajte i dobićete NAJUKUSNIJI DEZERT (RECEPT)
Savet plus: ne spremajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće, netretirane hemikalijama
Mandarine su izvrsno, ukusno voće koje obožavaju mnogi, jedu se svuda, pa i na ulici, a kora se redovno baca.
No, zapravo je vrlo korisna i zdrava. Mnogo je načina na koje se može iskoristiti, a ovde donosimo kako koru od mandarine možete iskoristiti i za ukusan dezert, tzv. ušećerene korice.
Savet plus: ne spremajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće, netretirane hemikalijama.
Sastojci:
500 – 600 g mandarina
300 – 400 ml vode
1 kašičica soli
350 g kristal šećera
350 ml vode
još šećera za valjanje korice
Postupak:
Ogulite mandarine i sačuvajte koricu. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 ml vode i dodajte jednu kašičicu soli.
Kuvajte koricu u ovoj vodi do ključanja. Kad proključa, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.
Prokuvanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomešajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mešavina proključa, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuvajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.
Koricu pažljivo prebacite na cedilo da se ocedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Pospremite u teglicu, dodajte kolačima, napicima ili grickajte kada poželite.
(Espreso / Radiosarajevo.ba)