Škembići, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

preukusno

JEDNIMA SE GADE, DRUGI SE DAVE U ŠKEMBIĆIMA: Kafanski recept će vas NATERATI DA IH SPREMITE

Ovo jelo sa juga Srbije neki obožavaju, dok se drugi ne usuđuju da ga probaju, a ono je zapravo pravi delikates

Objavljeno: 29.10.2022. 18:57h

Škembići u saftu su jedno od onih jela koje gurmani obožavaju i tačno znaju u kojoj kafani ih najbolje spremaju.

foto: Printscreen/Youtube/ SOS Kuhinja/Kitchen

Međutim, ima i mnogih koji ovo smatraju jelom koje nikada ne bi probali. Recept koji vam donosimo jedan je od pravih kafanskih uz koje će i oni koji ne vole škembiće, biti pred izazovom da ih probaju.

Sve što je potrebno jeste malo strpljenje da ga spremite.

Sastojci:

1 kg svinjskih ili junećih škembića

1 veza zeleni

1/2 glavice celera srednje veličine

1 kašika mešavinih začina po ukusu

4 čena belog luka

2 lovorova lista

1/2 kašičice bibera u zrnu

5 glavica crnog luka

100 g mesnate suve slanine

50 g paradajz pirea ili gustog soka

peršunov list

1 puna kašika masti

4 kašike brašna

1 kašičica mlevene slatke paprike

Priprema:

Škembiće očistite i operite, a potom stavite u lonac i nalijte vodom. Dodajte seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i dva čena belog luka, jedan lovorov list i biber u zrnu.

Sve ostavite da se kuva oko četiti i po sata. Kuvane škembiće ohladite i isecite na šire trake.

U šerpi zagrejte mast, pa dodajte sitno seckane četiri glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list.

Ubacite sitno seckanu slaninu, pa sve propržite zajedno pet minuta.

Zatim sipajte brašno i neprestano mešajte dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodajte preostali sitno seckani beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.

Sipajte litar i po vode i dodajte škembiće, pa ih kuvajte još 20 minuta.

Pred kraj kuvanja začinite po ukusu.

foto: Printscreen/Youtube/Etno hedonizam

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)