ko bi rekao
OVU VRSTU RIBE SVI OBOŽAVAJU DA JEDU, A ZAPRAVO NE ZNAJU DA JE ONA NAJZDRAVIJA: Iznenadićete se, NEMA NIŠTA BOLJE
Pogotovo se jede kada je vreme posta i kada su u pitanju posne slave
Svi Srbi vole da jedu ribu, ali dobro mora da se obrati pažnja na to koja je zdrava.
Postoji mnogo vrsta ribe o kojima i ne znamo kako utiču na organizam.
Pogotovo se jede kada je vreme posta i kada su u pitanju posne slave.
Većina nas se seti da u ishranu ubaci ribu samo tokom dana posta, iako je to velika greška. Nutricionisti naglašavaju koliko je ona korisna za naše zdravlje i da bi bilo dobro da se barem 2 puta nedeljno nađe na našoj trpezi.
Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, ova riba spada u vrlo moćne čuvare zdravlja. Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma, a doktor Džoš objašnjava koje sve benefite ima.
Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike:
191 kalorija 22,7 grama proteina 10,5 grama masti 8,2 mikrograma vitamina B12 48,5 mikrograma selena 250 jedinica vitamina D
Evo kakve sve pozitivne efekte ima na zdravlje:
1. Obiluju Omega 3-masnim kiselinama
Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina.
4. Obezbeđuje telu dovoljnu količinu vitamina B12
Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštećenja nerava, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u snabdevanju ćelija kiseonikom i hronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomestićete nedostatak ovog vitamina koji je ključan za pravilno funkcionisanje celog organizma.
5. Smanjuje apetit
Vrlo hranjiva namirnica koja će vam obezbediti osećaj sitosti i do nekoliko sati.
(Espreso/NPortal)