Prijatno!
RECEPT ZA PRAVI VOJNIČKI PASULJ: Količina je dovoljna za CELU PORODICU, bolja zaprška ne postoji!
Ovo je recept odgovara količini za 10 osoba
Jedna od najvećih vojnih tajni sasvim sigurno je ona o originalnom receptu za vojnički pasulj. Da li je moguće da pasulj jednostavno ima bolji ukus kad se kuva u većim količinama ili je tu ne delu neka druga „čarolija“?
Svi koji vole pasulj bez premca će titulu najboljeg dati onom vojničkom–pa iako se dobro zna da je jedna od njegovih glavnih karakteristika što veća količina (jer je tada pasulj ukusniji) postoje razne varijante i s manjim porcijama. Ovo je recept odgovara količini za 10 osoba i nadamo se da će ti biti ukusan baš kao i onaj koji pripremaju pravi vojnici.
Sastojci za vojnički pasulj:
- 1 kg pasulja
- 1 kg svežeg junećeg mesa
- manji češanj belog luka
- 200 g luka
- 2 šargarepe
- 1 peršunov koren
- pola vezice peršuna
- 30 g koncentrata paradajza
- 150 g svinjske masti
- lovorov list
- so i biber
- kašičica paprike u prahu
- 2 kašike brašna
Priprema:
1. Pasulj potopite u hladnu vodu i ostavite ga da odstoji najmanje 3 sata, a može i preko noći. Vodu potom ocedite, sipajte u šerpu hladnu vodu i kuvajte.
2. Na vreloj masti popržite polovinu naseckanog luka i naseckanu šargarepu, dodajte meso odvojeno od kostiju i isečeno na kockice. Sve zajedno propržite dok ne ispari tečnost. Pomerite s vatre.
3. Procedite vodu od prokuvanog pasulja pa dodajte preostali seckani luk, proprženo meso s ostalim sastojcima, sipajte tople vode ili temeljac od kostiju da prekrije meso i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode dok svi sastojci ne omekšaju.
4. Masnoću preostalu od prženja mesa zagrejte, dodajte brašno da blago porumeni, pomerite s vatre, sipajte papriku u prahu i nasitno naseckani beli luk pa sve dobro izmešajte. Gotovom pasulju dodajte lovor, koncentrat paradajza (prethodno razmućen u toploj vodi), po želji posolite i kuvajte 20 minuta uz stalno mešanje. Dodaj mleveni biber i nasitno naseckani peršun.
(Espreso/Krstarica)