nadev je savršen
TURSKI SPECIJALITET OD TESTA: PIDE morate probati, podsećaju na picu i svako ko ih proba ZAVOLI IH! (RECEPT)
Gotove čamčiće premažite mešavinom ulja i vode, ostavite da se malo ohlade i poslužite
Turske pide ili čamčići od testa, punjeni različitim nadevima, najviše nalikuju na picu. Mogu se puniti mleveni mesom, povrćem, raznim vrstama sireva.
Idealan su način da se iskoriste sastojci iz frižidera i daju potpuno novo, ukusno jelo.
Pripremaju se prilično jednostavno, a sastojci su svakodnevni i pristupačni.
Sastojci:
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 400 g brašna
- za fil:
- 200 g sitnog sira
- 200 g kačkavalja
- so
- 1 jaje
Priprema:
Mleko i vodu sjedinite, pa stavite da se ugreje da bude mlako. Dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira.
Potom dodajte so i ulje, a onda i postepeno brašno. Zamesite glatko testo i ostavite ga da nadođe.
Sjedinite sitni sir, rendani kačkavalj i jaje, posolite prema ukusu.
Nadošlo testo podelite na jednake delove, otprilike njih šest. Svaki razvucite oklagijom u oblik elipse dužine do 20 cm.
Na testo stavite fil, pa zatvorite krajeve tako da dobijete oblik čamca. Tako uradite i sa preostalim testom.
Pecite ga u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumeni.
Gotove čamčiće premažite mešavinom ulja i vode, ostavite da se malo ohlade i poslužite.
Prijatno!
(Espreso)