bogastvo
SRPSKA TRADICIONALNA KUHINJA OSTAVLJA BEZ DAHA STRANCE: Jelima koja su KULT NASLEĐA ne mogu da ODOLE
U narodu je poznata i šala da žena koja ne ume da pripremi sarmu
Pored svih prirodnih lepota, kulturno-istorijskih spomenika i manifestacija koje Srbiju predstavljaju u najboljem svetlu širom sveta ono što turiste ostavlja bez daha jeste i tradicionalna srpska kuhinja.
Sarma
Sarma je verovatno jedno od najboljih i definitivno omiljeno jelo svakog Srbina. Originalna sarma se priprema sa kiselim kupusom, mlevenim mesom i pirinčem, ali postoji nekoliko varijacija ovoga i može se pripremiti sa listovima vinove loze ili sa mlevenim ribljim mesom. Takva Sarma se zove Sarmica, što je samo umanjilo, ali za prosečnog Srbina može postojati samo jedno jelo dostojno imena ‘Sarma’. U narodu je poznata i šala da žena koja ne ume da pripremi sarmu.
Karađorđeva šnicla
Karađorđeva šnicla je takođe poznata i kao „Devojački san“ i, da, to ima veze sa oblikom, verovatno veličinom. Priprema se od svinjskog ili goveđeg mesa napunjenog kajmakom i prži se duboko sa slojem brašna, umočeno u umućena jaja i uvaljano u mrvice hleba. Složeno je koliko zvuči, ali ima božanski ukus. Obično se služi uz tartar sos.
Prebranac
Prebranac je jelo od pasulja. Ovo je jednostavno jelo, ali je Srbima omiljeno za zimu. Može biti golo, sa slaninom ili kobasicama sa roštilja. Iako bi vam kasnije moglo izazvati gasove, svideće vam se svaki zalogaj ovog specijaliteta.
Pršuta
Zlatiborska pršuta je tradicionalna srpska dimljena šunka koja potiče iz planinskog regiona Zlatibora, a obično se povezuje sa selom Mačkat. Prateći vekovnu metodu pripreme, ovaj mesni specijalitet obično se pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje se soli, zatim hladno dimljeno i suši na vazduhu.
Gibanica
Iako je uobičajen prizor u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, gibanica se uglavnom povezuje sa Srbijom. To je tradicionalno jelo nalik na pitu koje kombinuje filo testo (povremeno zamenjeno kvascem) sa kremastom kombinacijom sira i jaja. Najpopularnija verzija ove svestrane pite popularno je poznata kao gužvara, što znači zgužvano, u kojoj su listovi testa natopljeni kremastom mešavinom svežeg kravljeg sira i jaja. Listovi se zatim slože i peku u obliku tepsije.
Ajvar
Ovaj tradicionalni ukus paprike i patlidžana jedan je od najpopularnijih začina širom Balkana i istočne Evrope. Najcenjenija vrsta ajvara je često makedonska, napravljena samo od crvenih paprika. Iako se njegovo poreklo često osporava, kaže se da ime ajvar potiče od turske reči haviar, što znači kavijar. Srbija je u prošlosti bila posebno poznata po proizvodnji kavijara iz crnomorske beluge (jesetra) koja se uzgajala i bila je jedan od najvećih svetskih izvoznika. Kasnije, nakon što su se suočili sa padom proizvodnje pravog kavijara, Srbi su umesto toga navodno počeli da nude takozvani „crveni ajvar“ ili kavijar od povrća-otuda i naziv.
Burek
Burek je prilično kontroverzno jelo kod Srba. Zašto? Zato što postoji velika dilema da li je jedini pravi burek onaj sa mesom ili sa sirom. I vode se glasne rasprave između ljudi posle noćnog provoda, jer retko odlaze pravo kući, uglavnom posećuju neku burekdžinicu da na brzinu pojedu ovaj sveže pečeni obrok.
Ćevapi
Još jedno zanimljivo jelo koje svakako treba probati u Srbiji su ćevapi. To je mleveno meso u obliku prsta na žaru. Poslužuju se sa seckanim lukom i naš narod veruju da je to najbolja kombinacija na svetu, ali ljudi koji razgovaraju sa vama nakon što ste pojeli taj obrok možda se neće složiti.
(Espreso / Lepote Srbije)