svi to vole
OVAKO MAĐARI SPREMAJU LJUTENICU: Srpkinje, zapišite ORIGINALNI RECEPT za PIKANTNU ZIMNICU
Mađari imaju svoj jedinstven recept za ljutu salatu
Zimnica je nemoguća bez kiselog kupusa, ajvara, pa i ljutenice.
Svaka domaćica ima svoj recept, a ovaj će vas oboriti sa nogu.
Mađari imaju svoj jedinstven recept za ljutu salatu.
Evo kako oni to prave.
Zapisaćete ga što pre.
Sastojci Potrebno je: 3 kg paradajza 3kg malih paprika „oficirki” (po kg crvenih žutih i narandžastih) 2 glavice belog luka 2 veze celera 1 veza peršuna 80 g soli
200 g šećera 6 dl sirćeta 3 dl ulja 20 zrna bibera 1 kašičica mlevenog bibera 1 konzervans Priprema 1 Paradajz poparite i oljuštite, pa isecite na kockice i stavite u lonac da se zagreva.
2 Paprike operite, prosušite i skratite im peteljke, a veće komade prepolovite. Luk očistite, pa čenove secite na štapiće, a peršun i celer krupnije iseckajte.
3 U paradajz dodajte so, šećer, sirće i ulje, pa dobro promešajte. Kad sve provri, dodajte biber, peršun, celer i paprike, i ostavite da tiho vri 10 minuta uz povremeno mešanje.
4 Sklonite sa vatre i dodajte konzervans. Vrelu salatu prekrijte vlažnom krpom, dobro je zategnite i ostavite da se potpuno ohladi, a da se krpa osuši.
5 Sipajte u tegle i zatvorite.
(Espreso/Recepti.com)