leskovačka
DA LI STE ČULI ZA "CRVENO SELO" U SRBIJI? Meštani ovde NE PEKU PAPRIKU, pogledajte šta rade s njom (FOTO)
Od nje se pravi mlevena i „gruvana“, odnosno, tucana paprika, kao začin jelima
Oktobar je mesec koji je poznat po pečenju paprika, rado viđenog specijaliteta na svakoj trpezi, bilo u obliku salate ili ajvara, pa se tako fenomenalni miris ove delicije neretko širi iz kuća ili stanova, ukoliko živite u gradu.
Naravno, leskovačka paprika je nadaleko čuvena, a jedno selo u okolini ovog grada poznato je pod nadimkom „crveno selo“.
Specijalnu začinsku papriku, koja uspeva isključivo u ovom selu, zovu jednostavno – „nizača“.
Od nje se pravi mlevena i „gruvana“, odnosno, tucana paprika, kao začin jelima.
Postoji urbana legenda da je seme stiglo pre više vekova iz Turske, a neki tvrde da je stiglo čak iz Amerike, nedugo pošto je Kolumbo otkrio novi kontinent.
(Espreso / Lepote Srbije)