NJAMI
OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA KOSOVSKU POGAČU: Kada se ISPEČE uradite 1 STVAR i biće MEKANA
Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana
Originalni recept za kosovski pogaču.
KOSOVSKA POGAČA
Potrebni sastojci
200ml mlake vode
200ml mlakog mleka
2/3 kocke kvasca
dve kašičice šećera
750g brašna
so po želji
2-3 kašike ulja za testo
2-3 kašike ulja za premazivanje
Priprema
Pomešajte vodu i mleko i ugrejte zajedno. Kvasac izmrvite, dodajte šećer, kašiku brašna, i preko toga sipajte vodu i mleko. Izmešajte i ostavite par minuta da se kvasac aktivira, a zatim dodajte so i ulje i postepeno dodajte brašno dok ne zamesite testo (kad pod rukom osetite da je testo umešeno, da se vise ne lepi za ruku, to je to).
Tepsiju možete nauljiti, a možete i staviti pek papir. Zatim testo prebacite u tepsiju i rukama ga rastanjite. Premažite uljem i izbockajte viljuškom. Ostavite par minuta da nadođe, ako ga stavljate u zagrejanu rernu. A ako stavljate u hladnu rernu, možete je staviti odmah, narašće dok se rerna polako zagreva.
Na 200-220 stepeni peći oko 35 minuta, dok ne porumeni. Ako volite da ima hrskavu koricu, odmah je izvadite iz pleha i stavite na rešetkastu podlogu, da može da diše. Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana.
U originalu, koricu sastružu u potpunosti, ali ne morate.
(Espreso/Najžena)