Kosovska pogača, Foto: Printscreen/TikTok/ ignjatovamama

NJAMI

OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA KOSOVSKU POGAČU: Kada se ISPEČE uradite 1 STVAR i biće MEKANA

Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana

Objavljeno: 27.10.2022. 22:58h > 23:01h

Originalni recept za kosovski pogaču.

KOSOVSKA POGAČA

Potrebni sastojci

200ml mlake vode

200ml mlakog mleka

foto: Printscreen/TikTok/ignjatovamama

2/3 kocke kvasca

dve kašičice šećera

750g brašna

so po želji

2-3 kašike ulja za testo

2-3 kašike ulja za premazivanje

FOTO: Printscreen/TikTok/ignjatovamama
FOTO: Printscreen/TikTok/ignjatovamama
FOTO: Printscreen/TikTok/ignjatovamama
FOTO: Printscreen/TikTok/ignjatovamama

Priprema

Pomešajte vodu i mleko i ugrejte zajedno. Kvasac izmrvite, dodajte šećer, kašiku brašna, i preko toga sipajte vodu i mleko. Izmešajte i ostavite par minuta da se kvasac aktivira, a zatim dodajte so i ulje i postepeno dodajte brašno dok ne zamesite testo (kad pod rukom osetite da je testo umešeno, da se vise ne lepi za ruku, to je to).

Tepsiju možete nauljiti, a možete i staviti pek papir. Zatim testo prebacite u tepsiju i rukama ga rastanjite. Premažite uljem i izbockajte viljuškom. Ostavite par minuta da nadođe, ako ga stavljate u zagrejanu rernu. A ako stavljate u hladnu rernu, možete je staviti odmah, narašće dok se rerna polako zagreva.

Na 200-220 stepeni peći oko 35 minuta, dok ne porumeni. Ako volite da ima hrskavu koricu, odmah je izvadite iz pleha i stavite na rešetkastu podlogu, da može da diše. Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana.

U originalu, koricu sastružu u potpunosti, ali ne morate.

(Espreso/Najžena)