vraćaju u detinjstvo
JELO KOJE MI DANAS ZOVEMO DRUGIM IMENOM, U JUGOSLAVIJI SU SE ZVALI KRAVAJČIĆI: Zanemećete kada vidite ŠTA JE
Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35-40 minuta
Ono što svi obicno zovu buhtle, u južnoj Srbiji su kravajčići. U staroj Jugoslaviji su ih svi spremali, vraćaju u detinjstvo.
Potrebno je:
- 600 g brasna
- 30 g svezeg kvasca
- 1 kasicica secera
- 200 ml mleka
- 50 ml ulja
- 1 casa jogurta (200 ml)
- 2 jaja
- 1-2 kasicice soli
Za punjenje: 300 g sitnog sira i 1 jaje
Za premazivanje: 1 jaje
Pomešati kvasac u mlakom mleku sa jednom kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom i ostalim sastojcima. Mesiti dok testo ne pocne da se odvaja od ruku i od zidova suda. Pokriti i ostaviti da naraste.
Kad je testo naraslo, premesiti ga i podeliti na 16 loptica. Svaku lopticu rastanjiti oklagijom ili na dlanu i unutra stavljati fil od sira i jajeta. Kravajčiće poredjati u podmazanu tepsiju r-28 cm , kao na slici i ostaviti da narastu. Kad “napune” tepsiju, premazati ih umucenim jajetom i posipati susamom i lanenim semenom.
Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35-40 minuta. Pecene kravajcice pokriti i ostaviti da se prohlade.
Prijatno!
(Espreso)