Slavski, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Običaj

DANAS SLAVIMO SVETU PETKU! Evo zašto svaka ŽENA mora da ČUVA mrvice od SLAVSKOG kolača, ako neće da joj se OVO DESI

A evo i kako da ga pripremite

Objavljeno: 27.10.2022. 11:14h

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – u narodu poznat kao Sveta Petka.

Ova slavna i u našem narodu veoma poštovana svetiteljka smatra se zaštitnicom žena i svetiteljkom koja je pomagala bolesnima i siromašnima, a vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Mnogi koji veruju u Svetu Petku, tvrde da se ona uvek odazove molitvama, posebno za zdravlje i sreću porodice.

foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Od kolača koji je domaćica isekla važno je da se SAČUVAJU MRVICE.

Posle ponoći ih valja posuti po tavanu kuće ili pod krevete. Snovi koji se te noći sanjaju biće proročki, tvrdi tradicija. I dodaje da će devojke koje sačuvaju mrvice, pošto su pojele parčence hleba namenjenog Svetoj Petki, te noći videti i svoju sudbinu, i budućeg muža u snu.

A evo ga brz i jednostavan recept za ukusni slavski kolač:

Potrebno je:

600 gr brasna za kolac

400 ml mlake vode

30 gr svezeg kvasca

100 ml ulja

1 kasisica soli

Osnovno testo za slavski kolac je hlebno.

Paketić svežeg kvasca razmutiti u solji mlake vode, dodati kašičicu šećera i malo brašna i ostaviti da nadođe.

Testofoto: Printscreen

Kad nadođe, zamesiti testo sa 600gr brašna, malo osvešene vodice, uljem i kašičicom soli. Mesiti testo sa dodavanjem brasna dok ne postane glatko i puno plikova. Voditi računa da testo ne bude tvrdo.

Ostavite na toplom mestu da naraste.

Narasli hleb opet premesiti i staviti u dublju šerpu prečnika 24 cm prethodno podmazanu uljem i posutu brašnom.

Kad naraste ukrasavati, a mesta na koja stavljate ukrase malo kvasite vodom i utiskujte ukrase.

Peci na 200 stepeni oko 45 min.

Umesite sami slavski kolač , nemojte ga kupovati i neka vam i taj dan bude praznik u kući.

Slavski kolač se uglavnom mesi dan ispred slave. A kod nas je običaj da se mesi pre podne uoči slave i da se pozovu komšinice na kafu.

(Espreso / NajŽena)