NJAMI
3 STARINSKA DORUČKA NA KOJIMA SMO ODRASLI: Napravite ih ČIM USTANETE, mališani će polizati prste!
3 ideje za doručak na kojem su starije generacije odrasle. Recepti su veoma jednostavni, a jelo zdravo i ukusno.
Da bogatu trpezu ne čine jela od skupih namirnica dokaz su ove tri vrste doručka koji su neizostavan deo naše tradicije i prenose se sa kolena na koleno.
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala “sirotinjska jela” koja se i danas spremaju.
1. KAČAMAK
SASTOJCI:
kukuruzno brašno
voda
so
kajmak i tvrdi sir
PRIPREMA:
Sipajte u veći sud vodu, malo soli i ulje, skuvajte i sačekajte da provri.
Dodajte brašno, ali nemojte mešati, neka ostane na vrhu.
U toj masi brašna napravite otvor i ostavite da vri oko 25 minuta minuta, uz neprekidno dodavanje vode.
Kako se brašno bude ukuvavalo, nestajaće u skuvanoj masi.
Kada se svo brašno ukuva, promešajte sve drvenom kašikom i kuvajte još 3, 4 minuta, ne duže.
2. CICVARA
SASTOJCI:
voda mleko sir ili kajmak kukuruzno brašno so PRIPREMA:
Mleko i voda se prokuvaju, pa se u to doda sir i smesa se ostavi da ponovo prokuva.
Onda se temperatura smanji i u to sipa kukuruzno brašno i sve se ostavi da se krčka na tihoj vatri oko 10-ak minuta.
3. POPARA
SASTOJCI:
bajat hleb
kajmak i sir
voda i so (neko stavlja i mleko)
PRIPREMA:
Posoljena voda se kuva dok ne proključa, pa se u nju doda mleko (ko stavlja) i stari hleb.
Smesa se promeša i ostavi na tihoj vatri, pa kad hleb nabubri u to se doda sir i kajmak i sačeka se da se oni lepo istope.
(Espreso)