OBRATITE PAŽNJU
KARDIOLOZI POTVRDILI DA OVA NAMRINICA RUŠI HOLESTEROL: A tek da vidite šta radi VAŠEM SRCU
Holesterol je, inače, izuzetno važna, složena mast u našem organizmu koja ulazi u ćelijske membrane. Mnogi hormoni su sastavljeni od holesterola, pre svega testosteron, estrogen, progesteron, tako da je holesterol veoma bitan sastavni deo našeg organizma.
Šta sve utiče na holesterol i kako se on reguliše tema je koja zanima mnoge, jer nije mali broj onih koji imaju povišene vrednosti. Šta se može postići ishranom, kako spustiti loš, a popraviti dobar holesterol i još mnogo toga korisnog u RTS Ordinaciji razjasnila je prof. dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih.
Holesterol je, inače, izuzetno važna, složena mast u našem organizmu koja ulazi u ćelijske membrane. Mnogi hormoni su sastavljeni od holesterola, pre svega testosteron, estrogen, progesteron, tako da je holesterol veoma bitan sastavni deo našeg organizma.
„Životni stil je taj koji utiče na poremećaj metabolizma holesterola. Pre svega, osim ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti, tu su i stres i pušenje, nedovoljan unos tečnosti, odnosno vode, i tu postoji niz hroničnih bolesti koje dovode do povećanja holesterola, a nisu vezane za genetsku predispoziciju povećanja holesterola. To je pre svega dijabetes, onda tu su različite bubrežne bolesti, kardiovaskularne bolesti“, precizirala je dr Stanković.
- Jedan sastojak koji se nalazi u raznim namirnicama može pomoći u snižavanju nivoa holesterola - tvrde stručnjaci s prestižnog univerziteta.
Hrana o kojoj je reč je soja, a Britanska zdravstvena organitacija je označava kao "savršenu“ hranu za zdravo srce.
Dokazano je da nivo lošeg holesterola kod žena raste nakon menopauze. Izoflavoni (biljni sastojci u soji koji deluju poput oslabljenog hormona) imitiraju ulogu estrogena , pa lekari preporučuju soju ženama koje prolaze kroz ovo životno doba.
Soja je odlična zamena za meso jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina (koje povećavaju nivo holesterola u krvi).
Soja nije samo dobar izvor proteina, već je bogata biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima. U ishranu uvrstitite:sojino zrno, cerealije sa sojom, mleko i jogurt od soje, tofu sir...
Istraživači iz bolnice Klinik de Barselona ispitivali su 628 odraslih ljudi, kada je polovina njih sprovela dijetu koja je uključivala konzumiranje oraha svaki dan.
Nakon dve godine istraživanja, naučni tim je otkrio da su oni koji jedu orahe uspeli da smanje nivo takozvanog lipoproteina niske gustine (LDL).
Visok nivo LDL – a koji se naziva i lošim holesterolom, povezan je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i moždanog udara. Učesnici studije koji su svakodnevno jeli orahe primetili su smanjenje i ukupnog broja LDL čestica u krvi, a posebno broja malih LDL čestica.
Prema Američkom udruženju za srce, orasi su bogati omega – 3 masnim kiselinama, odnosno zdravom masnoćom za srce koja se nalazi u masnoj ribi.
– Prethodne studije su pokazale da su orašasti plodovi uopšte, a posebno orasi, povezano sa nižim stopama srčanih oboljenja i moždanog udara – rekao je autor rada i stručnjak za ishranu Emilio Ros iz bolnice Klinik de Barselona u Španiji.
U svom istraživanju, doktor Ros i kolege analizirali su podatke o 628 zdravih odraslih osoba, od 63 do 79 godina. Učesnici su podeljeni u dve grupe, od kojih je prva dodala šolju oraha u svakodnevnu ishranu, dok druga grupa uopšte nije jela orahe.
Nakon dve godine, tim je testirao nivo holesterola svakog od učesnika, zajedno sa analizom koncentracija i veličina njihovih lipoproteina, kako bi potražio karakteristike za koje je poznato da su povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Istraživači su otkrili da su učesnici u grupi koja jede orahe na kraju perioda ispitivanja imali niži nivo LDL holesterola – u proseku za 4,3 mg/dL.
Istovremeno, njihov ukupni holesterol smanjen je u proseku za 8,5 mg/dL.
Utvrđeno je da je uobičajeno konzumiranje oraha povezano sa 4,3 odsto smanjenjem ukupnog broja čestica LDL – a i malih čestica LDL – a za 6,1 odsto – za obe promene je poznato da su povezane sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
(Espreso)