Foto: Printscreen

obavezno pogledajte

TANJA POKAZALA KAKO KONZERVIRA MESO BEZ FRIŽIDERA I IZAZVALA TREĆI SVETSKI RAT: Ljudi ne veruju SVOJIM OČIMA

Ovako pripremljeno meso može da stoji 12 meseci u ostavi

Objavljeno: 26.10.2022. 14:34h

Recepti za brza i laka gotova jela spremljena kod kuće su uvek dobrodošli, a ovaj jednostavan vodič za konzerviranje mesa sa povrćem je savršen predlog za gotovo jelo koje možete da ostavite konzervirano i do godinu dana. Ovakva priprema mesa podiže zimnicu na potpuno novi nivo.

Metoda sirovog pakovanja je laka za praćenje i jednostavno možete dodati meso u supe, variva, tepsije ili jesti direktno iz tegle. Korisnica "YouTube" mreže napravila je pravi bum kada je otkrila način na koji je konzervirala meso u, kako navodi, "vreme rata" i iznenadila praktičnošću ove metode ostavljanja mesa za zimnicu bez zamrzivača.

Pre nego što se bacite na recept, za pripremu su vam potrebne i tri sterilisane tegle sa poklopcima, kao i šerpa sa poklopcem i jedna krpa.

Sastojci:

1,5 kilogram svinjske plećke

3 glavice crnog luka

2 veće šargarepe

2 kašičice soli

biber po ukusu

1 kašičica suvog začina od povrća

1 kašičica belog luka u granulama

1 kašičica slatke crevene paprike

grašak ili drugo povrće (opciono) prema želji

3 čena belog luka

3 kašičice sirćeta od 9 odsto

Priprema:

Svinjsku plećku isecite na manje komade. Isečeno meso prebacite u činiju.

U centru Vranja jarac u teranju i mali džek rasel krstare ulicama grada

Potom isecite tri glavice crnog luka na tanka rebarca. Iseckan luk prebacite u posebnu činijicu.

Sada na kolutove isecite dve veće šargarepe. Prebacite i šargarepu u posebnu činijicu i nastavite dalje po receptu.

Prvo začinite meso, tako što ćete dodati dve kašičice soli, biber po ukusu, jednu kašičicu suvog začina i kašičicu crvene slatke paprike, i za kraj beli luk u granulama, jednu kašičicu. Meso i začine promešajte i sjedinite.

Izvadite pripremljene tegle koje ste predhodno sterilizovali u rerni na 100 stepeni, 30 minuta. Napunite sve tri tegle mesom, jedan red dole po dnu, potom poređajte seckani luk preko mesa, a zatim ponovo red mesa i sve dobro pritisnite.

Odozgo možete da stavite povrće po izboru, u videu je prikazan grašak, i to u količini koju želite. Preko povrća dodajte kolutove šargarepe i na kraju poređajte ostatak mesa.

U svaku teglu stavite po jedan čen belog luka i u svaku teglu sipajte po jednu kašičicu sirćeta. Pre zatvaranja dobro obrišite vrh tegle, da poklopci mogu lepo da nalegnu. Čvrsto stegnite i zatvorite tegle sa čistim i novim poklopcem.

U veću šerpu na dno stavite krpu i poređajte tegle. Nalijte vodom šerpu do visine poklopca od tegle. Poklopite šerpu i stavite je na šporet i kuvajte tri sata na nižoj temperaturi.

Nakon tri sata izvadite tegle iz šerpe, ostavite ih da se postepeno ohlade i smestite na tamno i sveže mesto gde mogu da ostanu uskladištene do 12 meseci.

(Espreso)