u jugoslaviji je bio obavezan na trpezi
VOJVOĐANSKI SPECIJALITET ZA KOJIM LUDI SRBIJA! Ovo jelo je postalo POPULARNO i obično se služi na SLAVAMA!
Jelo je izuzetno ukusno i zdravo i mada se služi kao predjelo sasvim može biti i glavno jelo
Rinflajš je najlepša " posledica" supe. U Vojvodinu je stiglo sa Austrougarskom i tu se zadržalo i proširilo na celu zemlju (a i region).
Po pravilu bi trebalo da bude od goveđeg mesa, ali kako ga nije bilo uvek, vojvodjani su jelo prilagodili pa se supa kuvala i od kokoske, guske ili patke, pa je i rinflajš sadržao ta mesa.
Izvorno rinflajš se služio sa prelivom od rena (klasičan sos, ili ren pomešan sa pavlakom), kao i sosovima koje je kuhinja Austrougarske preuzela od kuhinje Francuske.
Jelo je izuzetno ukusno i zdravo i mada se služi kao predjelo sasvim može biti i glavno jelo.
Sastojci:
- Potrebno je:
- 600 g kuvanih u supi junećih rebara
- 400 g kuvanog junećeg ribica ili paufleka
- po želji kuvana pileća sitnez iz supe
- 6-7 kuvana šargarepa
- 3 kuvana u supi krompira
- po želji kuvani u supi celer i peršun
- 50 g spremljenog rena
- po želji paradajz ili beli sos od mirođije i belog luka
Priprema:
Kada je supa (recept za domaću supu sam ranije objavila) gotova tj. kada je kuvano meso i povrce u njoj, pažljivo ga izvaditi i ređati na veći tanjir ili tacnu. Rebrima treba izvaditi kosti, a krompir iseći na polovine. Po želji na tanjir staviti i celer i koren peršuna. Šargarepu ako je kuvana cela iseći na polovine ili manje štapiće.
Rinflajs služiti topao jer je tad najlepši i to uz dodatak rena i sosova po izboru. Recept za paradajz i beli sos sam ranije objavila. Lično meni, rinflajs je najlepši uz ren, dok moji ukućani više vole uz sos.
(Espreso/Recepti.com)