totalno drugačije
DŽEJMI OLIVER PODELIO RECEPT ZA SRPSKI AJVAR: DOMAĆICE će POLUDETI kada vide ove 3 GREŠKE
Međutim, neke od sastojaka koje je koristio naše bake nikada ne bi stavljale u ajvar jer mu kvare kvalitet, ali i ukus
Inspirisan srpskom kuhinjom, Džejmi Oliver odlučio je da kreira jednostavan recept za jedno od omiljenih jela u Srbiji - ajvar.
Međutim, neke od sastojaka koje je koristio naše bake nikada ne bi stavljale u ajvar jer mu kvare kvalitet, ali i ukus.
Pogledajte Džejmijev recept:
- Ugrejte rernu na 230 stepeni Celzijusa
- U veliki pleh stavite cele paprike i patlidzan sa neoljuštenom glavicom luka
- Pecite 30 do 40 minuta, ili dok kora skroz ne pocrni
- Stavite paprike i patlidžan u činiju i pokrijte celofanom. Ostavite 20 minuta
- Kada se ohlade, oljuštite ih i iseckajte na dasci
- Istisnite beli luk i dodajte paprikama i patlidžanu
- Dodajte peršun i sve zajedno iseckajte
- Začinite solju i bibreom i iscedite jedan limun
- Pomešajte sve i stavite u teglu
Prvo, naše bake nikada ne bi dodale patlidžan, jer se on dodaje da bi se ajvar pojeftinio i kako bi dobio na količini, ali na taj način mu se menja i ukus. Isto važi i za beli luk. U pravi ajvar idu samo pečene paprike.
Slično sirćetu koje neki koriste, i sok limuna može drastično da promeni onaj klasičan ukus ajvara na koji smo navikli.
Pritom, paprike je najbolje peći na roštilju, nikaku u rerni jer se onda više kuvaju nego peku i gube onaj specifičan šmek koji pečene paprike imaju.
(Espreso/Telegraf)