kao prilog
SVAKI JUGOSLOVEN JE KROMPIR JEO NA OVAJ NAČIN: Domaćice su ga REDOVNO SPREMALE, a danas RECEPT svi ZAOBILAZE
Može da se jede kao glavno jelo ili kao prilog uz meso, ali i uz podvarak ili uz bilo koji recept sa kiselim kupusom
Sastojci:
800 g krompira
6 kašika ulja
1 kašika slatke paprike
Restovani krompir je najjeftiniji, a najukusniji način pripreme priloga koji svi vole.
Krompir spada u jeftino povrće od kojeg mogu da se naprave najrazličitija jela. Najzastupljeniji je kao prilog, a pomfrit, pire ili pečeni su najpopularniji.
Nekada se u Jugoslaviji pravio i restovani krompir koji su obožavale mnoge generacije. Priprema je jednostavna, a sastojci jeftini i ima ih skoro svaka domaćica kod kuće. Može da se jede kao glavno jelo ili kao prilog uz meso, ali i uz podvarak ili uz bilo koji recept sa kiselim kupusom.
Priprema: Krompir kratko kuvajte, nemojte ostaviti da skroz omekša, a zatim ga ocedite i krupnije isecite. U tiganju zagrejte ulje, pa propržite crni luk isečen na rebarca. Kada on omekša dodajte krompir i posolite i pobiberite. Zatim promešajte, pa pospite slatku papriku. Sipajte malo vode i dobro promešajte, pa kuvajte dok ne ispari i dok krompir ne bude gotov. Povremeno promešajte.
(Espreso/Stvar ukusa)