oprez
SRBI JEDU KISELI KUPUS KAO LUDI, A NE ZNAJU DA I ON IMA MANE: Otkrijte njegove 2 LOŠE STRANE
Dobro obratite pažnju na sledeće stavke
Kiseli kupus se u Srbiji jede od davnina.
Svaka domaćica pravu zimnicu svake godine.
Postoje razni recepti, ali je bitno da znate kao on utiče na organizam.
Dobro obratite pažnju na sledeće stavke.
Kiseli kupus je namirnica bez koje retko ko može da zamisli dugu i hladnu zimu. Iako je on riznica mnogih koristnih materija, ipak postoje i loše strane ove namirnice.
Sadrži korisne vitamine
Kroz proces kiseljenja stvara se izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se obično nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Zato je kiseli kupus za vegetarijance neizostavna namirnica.
Kiseo kupus sadrži folnu kiselinu i vitamine A i D.
Bogat je hranljivim materijama
Svež kupus bogat je hranljivim materijama: kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, sumporom, bakrom, manjim količinama natrijum.
Sok od kiselog kupusa -rasol- je lek
Rasol (sok od kiselog kupusa) je veoma lekovit napitak, a najpoznatiji je domaći lek protiv mamurluka, bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom „U“.
Mane kiselog kupusa
1.Velika količina soli
Za kišeljenje kupusa se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode.
Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, pa tako so može da napravi problem u organizmu.
2. Nakupljanje tečnosti u organizmu
Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalijuma i natrijuma, pa utiče na grčenje mišića pogotovo oko vrata i kičme, kaže čuveni naturolog Georij Nazarov.
Ako se već konzumira kiseo kupus, trebalo bi potpuno izbaciti so iz drugih namirnica i obroka.
(Espreso/Stvar ukusa)