Ledene kocke, Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

PREUKUSNO

OVAJ KOLAČ JE BIO OMILJEN U JUGOSLAVIJI: Naše BAKE ga spremaju na 1 NAČIN, generacije su ODRASLE na NJEMU (RECEPT)

Kombinacija pudinga od vanile i čokoladne glazume predstavlja pravi raj za nepca

Objavljeno: 21.10.2022. 23:33h > 23:37h

Ledene kocke su nekada bile popularan slatkiš koji je mogao da se kupi samo u prodavnici. Međutim, naše mudre i vešte domaćice su uspele same da osmisle recept za njih, a najbolje je od svega je to što su ukusnije nego kupovine.

Ledene kocke su postale omiljeni desert mnogim generacijama, bile su obavezan kolač na svim slavljima, a ni mi danas ne možemo da im odolimo. Iako se recept više puta menjao, Telegraf vam donosi onaj po kom su ga pravile naše bake.

Kombinacija pudinga od vanile i čokoladne glazume predstavlja pravi raj za nepca.

Sastojci za koru:

6 jaja

6 kašika šećera

FOTO: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

6 kašika brašma

5 kašika ulja

3 kašike kakaa

1 kesica praška za pecivo

sastojci za fil:

1 l mleka

2 pudinga od vanile

4 kašike brašna

8 kašika šećera

foto: Printscreen/Youtube

2 vanil šećera

150 g margarina

sastojci za sirup:

300 ml vode

200 g šećera

sastojci za glazumu:

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

200 g čokolade

2 kašike ulja

Priprema:

Belance i šećer umutite čvrsto u sneg, pa dodajte i žumanca. Sipajte ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve zajedno promešajte.

Pleh u kom ćete peći namažite margarinom, pa ulijte smesu koju ste dobili.

Pecite je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Kada je gotova, izvadite je da se ohladi.

Vodu i šećer prokuvajte, pa prelijte preko hladne kore.

Od litra mleka izdvojte 300 mililitara, pa umešajte zajedno sa pudingom i brašnom. Preostalih 700 mililitara prokuvajte sa običnim i vanilin šećerom. Kada mleko krene da vri, polako sipajte mleko sa pudingom i brašnom i sve vreme mešajte i kuvajte na tihoj vatri.

Fil ostavite da se malo prohladi, pa onda dodajte i margarin i sve zajedno umutite mikserom.

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

Fil zatim prelijte preko kore i ravnomerno rasporedite.

Na pari otopite čokoladu i dodajte ulje, mešajte dok se čokolada ne otopi, pa je prelijte preko kolača.

Kolač stavite u frižider na tri sata, pa ga isecite na kocke željene veličine i uživajte.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)