prava zimska poslastica
SVE DOMAĆICE U STAROJ JUGOSLAVIJI IMALE SU OVAJ RECEPT: Znaćete i zašto kada ga vidite (FOTO)
Ovi medenjaci se tope u ustima i nestaju sa stola za tili čas
Beli medenjaci koje ćete želeti da jedete svakog dana! Jednostavno se pripremaju, lepo izgledaju, a ukus im je fantastičan. Testo po ovom receptu je izuzetno mekano, a bela glazura mu daje savršenu slatkoću. Odlični su uz šolju čaja ili kafe. Bili su izuzetno popularni u bivšoj Jugoslaviji. Svaka domaćica je imala ovaj recept u svojoj svesci.
Sastojci:
- 665 g brašna
- 200 g šećera
- 2 žumanceta
- 250 ml toplog mleka
- prstohvat soli
- 50 ml ulja
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kesice praška za pecivo
- Glazura:
- 2 belanceta
- 100 g šećera u prahu
Priprema:
Pomešajte 125 g brašna, šećer, prstohvat soli i vruće mleko. Žicom sve sjedinite. Umešajte i ulje pa ostavite da odmara 20 minuta. Nakon toga dodajte žumanca, vanilin šećer i ostatak brašna sa praškom za pecivo. dobro umesite testo rukama. Istresite na radnu površinu, razvucite oklagijom pa manjom čašom vadite krugove (medenjake). Poređajte medenjake na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Za glazuru pomešajte belanca i šećer u prahu. Nakapajte malo i limunovog soka pa umutite mikserom. Medenjake umašite u glazuru, ređajte na pek papir i ostavite da se osuše.
(Espreso/Stvar ukusa)