Medenjaci, Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

prava zimska poslastica

SVE DOMAĆICE U STAROJ JUGOSLAVIJI IMALE SU OVAJ RECEPT: Znaćete i zašto kada ga vidite (FOTO)

Ovi medenjaci se tope u ustima i nestaju sa stola za tili čas

Objavljeno: 21.10.2022. 15:46h > 15:56h

Beli medenjaci koje ćete želeti da jedete svakog dana! Jednostavno se pripremaju, lepo izgledaju, a ukus im je fantastičan. Testo po ovom receptu je izuzetno mekano, a bela glazura mu daje savršenu slatkoću. Odlični su uz šolju čaja ili kafe. Bili su izuzetno popularni u bivšoj Jugoslaviji. Svaka domaćica je imala ovaj recept u svojoj svesci.

Sastojci:

  • 665 g brašna
  • 200 g šećera
  • 2 žumanceta
  • 250 ml toplog mleka
  • prstohvat soli
  • 50 ml ulja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kesice praška za pecivo
  • Glazura:
  • 2 belanceta
  • 100 g šećera u prahu
  • FOTO: Privatna arhiva
    FOTO: Privatna arhiva
    FOTO: Privatna arhiva
    FOTO: Privatna arhiva
    FOTO: Privatna arhiva

Priprema:

Pomešajte 125 g brašna, šećer, prstohvat soli i vruće mleko. Žicom sve sjedinite. Umešajte i ulje pa ostavite da odmara 20 minuta. Nakon toga dodajte žumanca, vanilin šećer i ostatak brašna sa praškom za pecivo. dobro umesite testo rukama. Istresite na radnu površinu, razvucite oklagijom pa manjom čašom vadite krugove (medenjake). Poređajte medenjake na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Za glazuru pomešajte belanca i šećer u prahu. Nakapajte malo i limunovog soka pa umutite mikserom. Medenjake umašite u glazuru, ređajte na pek papir i ostavite da se osuše.

(Espreso/Stvar ukusa)