SAVET
EVO KAKO DA SAČUVATE KISELI KUPUS OD KVARENJA: Stare DOMAĆICE biraju samo 1 SORTU, nećete POGREŠITI
Važno je da se obrati pažnja na neke stvari dok ga pripremate
Sada je sezona kiseljenja kupusa.
Domaćice često brinu da li će se on pokvariti.
Važno je da se obrati pažnja na neke stvari dok ga pripremate.
Stari domaćini su imali svoju metodu koja uspeva,
Novi recepti za kiseli kupus obično počinju rečima - na toliko i toliko kupusa (ili vode) ide toliko soli...
Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj meri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva.
Oni su se za ostavljanje kupusa za zimu počinjali na sledeći način - kupovinom najboljeg kupusa!
Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus.
Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje, a za burence tražite neki drugi.
Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.
Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova a onda zarežite svaki koren "na krst" i izvadite sredinu što više možete.
U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.
Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane.
Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore.
Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.
Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji.
Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo.
Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.
Prelijte kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca.
Čim se počne osećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan.
Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa.
Ponoviti proceduru nekoliko puta.
Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran, prema uputstvu na kesici a u skladu s količinom kupusa.
Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a poslovično su najbolji "futoški" i "srpski melez."
(Espreso/Stvar ukusa)