znate li?
OVU MAST SVI IZBEGAVAJU U SRBIJI JER MISLE DA JE OPASNA! Sada je otkrivena skroz DRUGAČIJA ISITINA O NJOJ KAKAV ŠOK
Nutricionistkinja Tatjana Popović na sajtu "Totally Wellness" navodi pet razloga zašto je svinjska mast dobra
Svinjska mast se vekovima koristi u kulinarstvu. Ranije se upotrebljavala prilikom pripreme peciva, za kuvanje, pečenje, ali i kao namaz. Danas se smatra opasnom masnoćom, a da li je to zaista tačno?
Nutricionistkinja Tatjana Popović na sajtu "Totally Wellness" navodi pet razloga zašto je svinjska mast dobra.
1. Odličan je izbor za pečenje i prženje
Budući da ima visoku tačku dimljenja, te prilikom pečenja i prženja ne oksidira i ne proizvodi štetne slobodne radikale (kao što to čini ekstradevičansko maslinovo ulje na visokim temperaturama), odlična je za pečenje i prženje.
2. Sadrži više zdravih masti nego puter
Ne biste verovali da je svinjska mast kvalitetnija od putera, jer sadrži mnogo više mononezasićenih masti, koje su povezane sa smanjenim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Takođe, domaća ne sadži transmasti. Bogata je oleinskom kiselinom, odnosno omega 9 masnom kiselinom, koja smanjuje zapaljenske procese, te podstiče bolji rad kardiovaskularnog i nervnog sistema.
3. Birajte domaću svinjsku mast
Postoji razlika između svinjske masti dobijene od svinja koje su hranjene na pašnjacima, te industrijski dobijene svinjske masti. Industrijska svinjska mast se veoma često izbeljuje, a takođe je hidrogenizovana, odnosno dodaju joj se transmasti, kako bi imala duži rok trajanja. Zato uvek birajte domaću svinjsku mast.
4. Sadrži manje holesterola nego puter
Svinjska mast sadrži otprilike trećinu holesterola koliko puter. Dakle, 100 g svinjske masti ima 97 mg, a 100 g putera 215 mg holesterola. Našem telu su potrebne masti radi apsorpcije vitamina rastvorljivih u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, neophodni za imunitet i opšte zdravlje.
5. Ima dug rok trajanja
Čak i domaća, nehidrogenizovana svinjska mast ima dug rok tajanja. Na sobnoj temperaturi može da se koristi oko četiri do šest meseci, u zavisnosti od uslova u kojima se čuva. Suprotno tome, ona koja se čuva u frižideru ima rok upotrebe i do godinu dana.
(Espreso)