dr Voja Perišić, Foto: TV PRVA/SCREENSHOT

savet

"BOŽE ME SAČUVAJ ŠTA JEDEMO": Dr Voja ALARMIRAO na BAKTERIJE koje se nalaze u VOĆU i POVRĆU sa SRPSKIH TEZGI

Dr Vojislav Perišić je upozorio Srbe na ključne stvari

Objavljeno: 17.10.2022. 18:33h > 18:39h

Svi vole da jedu voće i povrće, ali je jako važno da se obrati pažnja šta se unosi u organizam.

Niste ni svesni koliko se sve bakerija nalazi u voći povrću.

Dr Vojislav Perišić je upozorio Srbe na ključne stvari.

Obratite pažnju na njegove reči.

FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o opasnosti koja vreba čak i iz voća i povrća, a može da izazove "eksploziju" creva, kako je slikovito opisao. Profesor je govorio o bakterijama koje unosimo putem hrane i vode, ali i dodirivanjem raznih površina bez održavanja odgovarajućeg nivoa higijene.

Profesor dr Vojislav Perišić je opisao situaciju koju je imala njegova rođaka, kada je iz Engleske došla u Srbiju na nekoliko nedelja, a u zemlju u kojoj živi vratila se sa ogromnim stomačnim problemima.

foto: Printscreen/youtube/PRVA

"Prolivi, nadimanje, veliki problemi! I pita je doktor, a gde ste vi to bili? I kada su čuli da je bila u Srbiji, sve je bilo jasno. U Britaniji, u supermarketu, hrana nije kontaminirana bakterijama, već se radi dekontaminacija i sveže voće i povrće se dodiruju u rukavicama. Ali kod nas nije tako, sve se dodiruje rukama, i svi pipaju sve dok biraju... Ja sam živeo i radio u Britaniji, tamo sam zarađivao koru hleba. I radili smo bakteriološke analize kore jabuke iz popularnog supermarketa. Nema bakterija! A kod nas, Bože me sačuvaj", rekao je on.

"Onda imamo preko voća i povrća sve više bakterija koje ulaze u naš sistem, ulazimo u stanje koje se akumulira. Nećete vi odmah dobiti akutnu dijareju, već kada te bakterije koloniziraju naša creva, e onda creva ekplodiraju, najčešće tek posle desetak dana", objasnio je on.

FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović

"Kontaminacija hrane i vode je vrlo velika, mi unosimo malo-pomalo, ali zapravo veliki kvantum bakterija ulazi u sistem. Iz usta dospeva u creva i tamo pravi kolonije, a naše bakterije u organizmu ne mogu da se odupru. Čim pređemo tu kritičnu količinu, ulazimo u probavne smetnje koje mogu da traju dugo, nije to samo par dana", upozorio je doktor.

foto: Printscreen/Prva televizija

Naš imunitet neće moći da se izbori, podvukao je on.

"Nema tu imunitet veze, od njega i ne zavisi, zavisi samo od količine bakterija. Mi ne smemo da dozvolimo potencijalnom patogenu da se razmaše u našem sistemu. Moramo da uzimamo probiotik, i to slobodno u velikim količinama, neće vam previše probiotika napraviti problem", rekao je gastroenterolog.

(Espreso/BlicŽena)