recept
ŠIRI SE UPOZORENJE NA KAČAMAK, A NEMA SRBINA NITI CRNOGORCA KOJI GA NIJE JEO: "Utiče na creva, dijabetes..."
Sprema se lako, a može se kombinovati sa različitim namirnicama i biće preukusno
Kačamak spada u tradicionalno jelo, smatrano čak i "seoskim".
Kačamak spada u tradicionalno jelo i to ne samo Srbije, već i Crne Gore, Turske i Bugarske. Ali istraživanja pokazuju da je ovo jelo nastalo u Italiji. Prvobitno je kačamak zamenjivao hleb. Ljudi u selu su ga jeli tako što su ga umakali u mast.
Sprema se lako, a može se kombinovati sa različitim namirnicama i biće preukusno.
Zašto smete jesti kačamak na dijeti?
Ovo jelo bogato je minerali i vitaminima, mogu ga jesti i bebe i neće im smetati. Preporučuje se svima koji žele da smršaju, zato što čisti creva, ima malu kalorijsku vrednost, a visoku energetsku.
Sa zdravstvene strane, oni koji boluju od dijabetesa ovo jelo bi trebalo da uvrste u svoj jelovnik. Pošto smo rekli da ovo jelo ne sadrži gluten, oni koji boluju od celijaklije i zapaljenskih bolesti creva mogu bezbedno konzumirati kačamak.
Kačamak i palenta nisu jedno isto jelo
Kačamak se pravi od belog, a palenta od žutog kukuruznog brašna.
Priprema kačamaka je jako jednostavna:
Potrebno je 1,5 do 2 litra vode
500 grama kukuruznog brašna
So
Puter
Palenta
Kada voda proključa dodajte malo soli i postepeno dodajte kukuruzno brašno. Nemojte mešati već varjačom napravite u sredini udubljenje i ostavite tako neko vreme.
Brašno će samo nestati sa površine, a onda mešajte narednih par minuta da se ne pojave grudvice koje se osećaju dok jedete. Po želji možete dodati i sir.
(Espreso)