PREUKUSNO
SPREMITE LISNATU POGAČU ZA DORUČAK: Recept svima USPEVA, a TESTO je mekano zbog 1 SASTOJKA (RECEPT)
Ljubitelji testa neće odoleti mekoj, lisnatoj pogači koja je idealna kako za doručak, tako i za večeru, ali i kao deo predjela na svečanoj trpezi
Testo je meko, izdašno i ukusno, a što duže stoji, to je lepše.
Ljubitelji testa neće odoleti mekoj, lisnatoj pogači koja je idealna kako za doručak, tako i za večeru, ali i kao deo predjela na svečanoj trpezi.
Recept koji donosi Telegraf nije teško pripremiti, a prednost ove pogače je u tome što može dugo da stoji.
Sastojci:
1 kg brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
tri jajeta + jedno žumance
200 ml jogurta
200 ml ulja
200 ml mleka
250 g margarina
susam za posipanje
so
Priprema:
Zagrejte mleko, pa skinite posudu sa vatre, dodajte šećer, izmrvljen kvasac i malo brašna. Razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta.
U činiju sipajte preostalo brašno, dodajte jogurt, ulje, so i jaja, a onda i aktivirani kvasac i sve dobro izmešajte varjačom. Kad vidite da varjača "ne ide" kroz testo, nastavite da mesite rukama.
Testo bi trebalo da bude meko i da se odvaja od ivica posude. Kad završite sa mešenjem, prekrijte testo providnom folijom ili pamučnom krpom i ostavite ga da naraste.
Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga oklagijom razvucite u krug i premažite margarinom koji je odstojao na sobnoj temperaturi. Zatim urolajte testo, pa ga isecite na rolnice jednake dužine.
Dno okrugle tepsije podmažite uljem i ređajte rolnice. Vodite računa da ostavljate mali razmak između njih, jer će testo narasti tokom pečenja.
Umutite žumance, premažite pogaču, pospite je susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
(Espreso/Telegraf)