Pogača, Foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

PREUKUSNO

SPREMITE LISNATU POGAČU ZA DORUČAK: Recept svima USPEVA, a TESTO je mekano zbog 1 SASTOJKA (RECEPT)

Ljubitelji testa neće odoleti mekoj, lisnatoj pogači koja je idealna kako za doručak, tako i za večeru, ali i kao deo predjela na svečanoj trpezi

Objavljeno: 12.10.2022. 21:57h > 22:03h

Testo je meko, izdašno i ukusno, a što duže stoji, to je lepše.

Ljubitelji testa neće odoleti mekoj, lisnatoj pogači koja je idealna kako za doručak, tako i za večeru, ali i kao deo predjela na svečanoj trpezi.

Recept koji donosi Telegraf nije teško pripremiti, a prednost ove pogače je u tome što može dugo da stoji.

Sastojci:

foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

1 kg brašna

20 g svežeg kvasca

1 kašika šećera

tri jajeta + jedno žumance

200 ml jogurta

200 ml ulja

200 ml mleka

250 g margarina

FOTO: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

susam za posipanje

so

Priprema:

Zagrejte mleko, pa skinite posudu sa vatre, dodajte šećer, izmrvljen kvasac i malo brašna. Razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta.

U činiju sipajte preostalo brašno, dodajte jogurt, ulje, so i jaja, a onda i aktivirani kvasac i sve dobro izmešajte varjačom. Kad vidite da varjača "ne ide" kroz testo, nastavite da mesite rukama.

Testo bi trebalo da bude meko i da se odvaja od ivica posude. Kad završite sa mešenjem, prekrijte testo providnom folijom ili pamučnom krpom i ostavite ga da naraste.

foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga oklagijom razvucite u krug i premažite margarinom koji je odstojao na sobnoj temperaturi. Zatim urolajte testo, pa ga isecite na rolnice jednake dužine.

Dno okrugle tepsije podmažite uljem i ređajte rolnice. Vodite računa da ostavljate mali razmak između njih, jer će testo narasti tokom pečenja.

Umutite žumance, premažite pogaču, pospite je susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

(Espreso/Telegraf)