NJAMI
OVO JE BIO OMILJENI SLATKIŠ U JUGOSLAVIJI: Svaka DOMAĆICA ga je REDOVNO SPREMALA, a danas NIKO nije čuo ZA TO
Od njega se može praviti kaša, ali se može naći i kao sastojak mnogih poslastica
Sastojci:
pola litra mleka
5 kašika griza
šećer po ukusu
Priprema:
Mleko stavite u šerpu da provri. Nakon toga smanjiti jačinu ringle pa dodajte griz i šećer. Mešajte sve vreme žicom dok smesa ne postane gusta i bez grudvica.
Kašu od griza možete jesti za doručak, užinu, desert..
Griz sa mlekom ili puding od griza je jedna od poslastica koja nas vraća u detinjstvo. Griz spada u jeftine namirnice. Od njega se može praviti kaša, ali se može naći i kao sastojak mnogih poslastica.
U staroj Jugoslaviji svaka domaćica je ovu kašu pripremala deci za doručak ili užinu. Pravi se isto kao sutlijaš, samo je ceo proces mnogo brži jer se griz brzo skuva.
Jednostavno se priprema, a uz malo mašte možete dobiti savršenu poslasticu kako za vaše iznenadne goste tako i za ukućane.
(Espreso/Stvar ukusa)