SVAKA ČAST
AU, POGLEDAJTE SAMO ŠTA JE RODILO KOD GLIŠIĆA! Džinovski primerci, retko se viđa (FOTO)
Na desetine izlagača uzelo je učešće na ovogodišnjoj Oplenačkoj berbi
Nigde tako ukusno i krupno grožđe ne rađa kao na pobrđima Oplenca, a skoro u svakom domaćinstvu tradicija pravljenja vina prenosi se sa kolena na koleno. Glišići iz sela Šume decenijama unazad rade u vinogradima, a da se porodični trud isplati najbolje pokazuju njihovi džinovski grozdovi koji svake godine odnose pobednički pehar na Oplenačkoj berbi.
"Sorta crnog grožđa mišel ove godine je odlično rodila, a grozdovi su u proseku 2.000-2.500 grama. Ipak afus ali je kao izuzetno dobra bela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama. Cena grožđa ove godine kao i svih prethodnih 150, 200 pa ide i do 300 zavisno od kvaliteta, krupnoće, sorte“, kaže za RINU Zdravko Glišić.
Njegov naslednik Aleksandar tokom cele godine vredno radi u vinogradima koji se na njihovom imanju prostiru na površini od oko tri hektara. Odnegovati grožđe i dostići ovakav kvalitet nije ni malo lako.
„Mišel-sorta crnog grožđa ove godine je odlična, grozdovi su u proseku 2.000-2.500 grama. Ipak Afus Ali je kao izuzetno dobra bela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama. Cena grožđa ove godine kao i svih prethodnih 150, 200 pa ide i do 300 zavisno od kvaliteta, krupnoće, sorte“, kaže Zdravko Glišić.
„Vinograd hoće slugu a ne gospodara, moj deda je uvek govorio, ‘ko hoće da radi, vinograd neka sadi’. Gajimo razno voće, ali jabuke i grožđe dominiraju. Godine nisu lake, sve su teže za poljoprivrednike, suše su velike, sa vodom se svi mučimo, ipak uz mnogo rada i truda berićet stiže a dokle ćemo izdržati sam Bog zna“, ističe Aleksandar.
Na desetine izlagača uzelo je učešće na ovogodišnjoj Oplenačkoj berbi i izložilo svoje proizvode i na svakoj tezgi dominirali su grožđe i mlado vino, a ova manifestacija okupila je preko 200.000 ljudi.
(Espreso / RINA)