za ručak
PASULJ BEZ KAPI ULJA: Ovako to PRAVE MONASI sa Hilandara, stalno ćete ga OVAKO JESTI
Kada je gotov, pasulj ostavite da se prohladi, a onda ga poslužite uz omiljenu salatu
Pasulj je mnogima omiljeni jelo, a ovaj na vodi je podjednako ukusan.
Pasulj je namirnica koje domaćice sa našeg podneblja veoma često i rado koriste u kuhinji. Kuvani pasulj većina ljudi najviše voli sa rebarcima, slaninicom i kobasicom, ali i njegovoj posnoj verziji je nemoguće odoleti.
U vreme posta, pasulj je naizostavan obrok, a ovaj recept je od monaha sa Hilandara.
Sastojci:
500 g pasulja
3 veće glavice crnog luka
4 čena belog luka
200 ml pasiranog paradajza
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
so, biber
Priprema:
Pasulj stavite u veću šerpu, nalijte vodom da ogrezne i stavite na vatru da provri. Potom procedite vodu i nalijte opet.
Crni luk sitno iseckajte, pa ga dodajte u šerpu zajedno sa šargarepom, peršunom i začinite sve po ukusu.
Kada je pasulj prilično raskuvan, pomešajte pasirani paradajz i brašno, pa sipajte u lonac i sve vreme mešajte, a onda dodajte i sitno seckan beli luk.
Pasulj ostavite da se kuva još još desetak minuta. Kada je gotov, pasulj ostavite da se prohladi, a onda ga poslužite uz omiljenu salatu.
(Espreso/Stvar ukusa)