preukusno
JUGOSLOVENI SU SE DAVILI U OVOM KOLAČU: Stalno su ga DOMAĆICE spremale, a danas MNOGI za njega NISU ČULI (RECEPT)
Ohladite na sobnoj temepraturi i da mleko lepo upije
Sastojci:
7 jaja
7 kašika brašna
7 kašika griza
7 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
oko 1 l mleka
Priprema: Odvojite belanca i žumanca. Umutite penasto žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte griz i prosejano brašno. Sjedinite mikserom. Belanca umutite u čvrst šne sa prstohvatom soli, pa lagano dodajte u žumanca i sjedinite varjačom. Sipajte u tepsiju i stavite da se peče na 180°C dok ne porumeni. Izvadite i vruć koh prelijte mlekom. Ohladite na sobnoj temepraturi i da mleko lepo upije.
Koh je starinski kolač koji se često spremao u Jugoslaviji, a danas je nepravedno zaboravljen.
Koh je starinska poslastica koja se sprema od jeftinih namirnica. Jugoslovenske domaćice su ga često spremale jer su sve potrebne sastojke već imale u frižideru. Nekada je bio popularan isto kao i palačinke, ali danas ga ljudi sve manje spremaju. Ako niste do sada probali, onda obavezno napravite koh natopljen mlekom i saznajte zašto je cela Jugoslavija obožavala ovaj jednostavan kolač.
Napomena: Ne sipajte odmah ceo litar mleka, nego polovinu, pa kada upije vidite da li treba da se dodaje. Kolač malo treba da pliva u mleku.
(Espreso/Stvar ukusa)