domaće kiflice
RECEPT ZA NAJBOLJE DOMAĆE KIFLICE: Meke su kao DUŠA i svi ih OBOŽAVAJU! (VIDEO)
Dobijeno testo podijeliti na 10-12 delova i svaki deo uvaljati u lopticu
Domaće kiflice meke kao duša zvezda su svake trpeze na raznim proslavama bez obzira da li su slane ili slatke. Pripremljene po receptu u nastavku možete ih filovati po izboru, sa sirom, džemom ili nadevom za picu. Testo je toliko mekano da kiflice ni sutradan neće biti suve i zadržaće svu svoju vazdušastost.
Sastojci:
400 ml toplog mleka 100 g šećera 7 g suvog kvasca 1 jaje 1 kašika ulja prstohvat soli 1 kesica vanilin šećera 600 g brašna 100 g putera, rastopljenog mleko i puter za premazivanje
Priprema:
U činiji pomešajte toplo mleko, šećer i instant kvasac. Dobro umutite i ostavite da odstoji 10 minuta. Sipajte ulje, dodajte jaje i vanilin šećer, pa umutiti da se sjedini. Umešajte brašno i so, pa počnite da mešate testo varjačom. Zatim nastavite da ga mesite rukama dok se ne sjedini. Dodajte puter i nastavite da mesite dok ne dobijete elastično tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji 1 sat.
Dobijeno testo podijeliti na 10-12 delova i svaki deo uvaljati u lopticu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 15 minuta. Svaku lopticu razvaljajte u dugačak ovalni oblik. Presavijte oval na pola po dužini i urolajte da dobijete kiflicu. Nastavite sa preostalim testom. Poređajte kiflice na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Zagrejte rernu na 180°C. Kiflice premažite mlekom i pecite 25 minuta. Kada su gotove, premažite svaku kiflicu puterom i uživajte, piše Novi.ba.
(Espreso)