KAKO VAM SE ČINI?
OVO JE BIO "TITOV KOLAČ", CELA JUGOSLAVIJA GA JE MORALA ZNATI: Zanemećete kada vidite GLAVNI sastojak (RECEPT)
Niko nije siguran otkud ime “Titov kolač”, a mnogi tvrde da nekadašnji predsednik Jugoslavije uopšte nije smeo da jede orahe. Bilo kako bilo, ovaj kolač svi vole
Oni koji su znali Tita kažu da je obožavao kolače sa kombinacijom čokolade i kafe. U svakom segmentu života, nakon rata, Tito je slovio za velikog hedonistu, rekao je u svojoj knjizi Jože o Titu.
Niko nije siguran otkud ime “Titov kolač”, a mnogi tvrde da nekadašnji predsednik Jugoslavije uopšte nije smeo da jede orahe. Bilo kako bilo, ovaj kolač svi vole.
Sastojci:
Za koru:
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mlevenih oraha ili lešnika
5 kašika skuvane crne kafe
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Za prvi fil:
400 ml mleka
5 punih kašika brašna
2 žumanca
Za drugi fil:
200 g margarina
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljene čokolade
3 kašičice mlevenog pečenog lešnika
Priprema:
Belanca na sobnoj temperaturi umutite sa polovinom šećera. Umitite žumanca sa ostatkom šećera i vanilin šećera. Dodajte ulje.
U brašno dodajte prašak za pecivo pa izmešajte. Dodajte jaku, hladnu crnu kafu u jaja. Izmešajte brašno i orahe. Dodajte ih u smesu od žumanaca.
Polako žicom umešajte sneg od belanaca.
Pecite u pobrašnjenom plehu u obliku po želji, na 180 stepeni, oko pola sata.
Za prvi fil, izmešajte mleko i žumance, pa polako, muteći mikserom, dodajte brašno. Skuvajte kao puding i ohladite.
Margarin dobro umutite sa šećerom i vanilinom, pa dodajte ohlađenu čokoladu.
Sjedinite oba fila. Dodajte pečeni lešnik.
Pečenu koru izvadite iz pleha, ohladite, premažite ohlađenim filom, pa pospite narendanom čokoladom i mlevenim orasima
(Espreso)