Foto: Printscreen/Youtube/ Nemanja B

otkrivamo

OVO JE BILO JELO SVIH JUGOSLOVENA U BIVŠOJ DRŽAVI: Voleli su ga više od IČEG, a služi se i za SLAVU (RECEPT)

Pripremite šarana po starom jugoslovenskom receptu, na crnom luku i sa nanom

Objavljeno: 07.10.2022. 09:23h

Riba je super predlog kada postite, ali i kada želite malo da se počastite. Ovo je recept iz Patinog kuvara, a nekada se u Jugoslaviji ovako spremao šaran, na crnom luku i sa nanom koja daje pravi šmek jelu. Jugosloveni su obožavali ovaj recept, a vi možete da ga poslužite i na slavskoj trpezi.

Sastojci:

1 kg šarana

3-4 crna luka

1 kašičica slatke paprike

1/3 šolje pirinča

Za zapršku:

3 kašike ulja

1/3 kašike brašna

1 kašičica slakte paprike

1 šolja vode

Priprema:

Ribu očistite, pa je isecite na 6 komada, pa svaki komad malo zasecite i posolite. Propržite sitno seckan luk sa malo slatke paprike. Luk sipajte u tepsije i rasporedite po dnu, pa preko dodajte opran pirinač. Preko poređajte ribu. Ulje zagrejte, pa propržite brašno i slatku papriku i sipajte vodu. Kada krene da ključa sklonite i prelijte preko ribe. Pecite na 180°C dok sva voda ne ispari. Dekorišite nanom.

(Espreso)