otkrivamo
OVO JE BILO JELO SVIH JUGOSLOVENA U BIVŠOJ DRŽAVI: Voleli su ga više od IČEG, a služi se i za SLAVU (RECEPT)
Pripremite šarana po starom jugoslovenskom receptu, na crnom luku i sa nanom
Riba je super predlog kada postite, ali i kada želite malo da se počastite. Ovo je recept iz Patinog kuvara, a nekada se u Jugoslaviji ovako spremao šaran, na crnom luku i sa nanom koja daje pravi šmek jelu. Jugosloveni su obožavali ovaj recept, a vi možete da ga poslužite i na slavskoj trpezi.
Sastojci:
1 kg šarana
3-4 crna luka
1 kašičica slatke paprike
1/3 šolje pirinča
Za zapršku:
3 kašike ulja
1/3 kašike brašna
1 kašičica slakte paprike
1 šolja vode
Priprema:
Ribu očistite, pa je isecite na 6 komada, pa svaki komad malo zasecite i posolite. Propržite sitno seckan luk sa malo slatke paprike. Luk sipajte u tepsije i rasporedite po dnu, pa preko dodajte opran pirinač. Preko poređajte ribu. Ulje zagrejte, pa propržite brašno i slatku papriku i sipajte vodu. Kada krene da ključa sklonite i prelijte preko ribe. Pecite na 180°C dok sva voda ne ispari. Dekorišite nanom.
(Espreso)