njami
OVAKO BOSANCI SPREMAJU SARMU: Razlikuje se od SRPSKE jer pred sam KRAJ kuvanja DODAJU OVO, domaćice ovo ZAPAMTITE
Pred kraj kuvanja sarme, izvadite pola kašike vode iz sarme i probate da li je dovoljno slana
Spremite sarmu na bosanski način.
astojci: – 1 glavica kiselog kupusa (manja glavica), ako je veća od 2 kg treba dupla količina sastojaka – komad suvog mesa
– 150 gr pirinča – 500 gr mlevenog mesa najbolje mešanog, ali može po izboru – so – pola kašičice soli – biber – beli luk u prahu, naseckani crveni luk
– vegeta – 1 velika kašika vegete – crvena paprika – 1 kašika crvene paprika
Priprema: Od glavice kupusa odvojite listove tako što ćete ih pri korenu iseći i pažljivo odvojiti glavice. Kada odvojite sve listove, isperite ih u hladnoj vodi.
Dobro izmešajte ostale sastojke odnosno meso, pirinač i začine.
Na svaki list kiselog kupusa stavljajte mešavinu mesa i pirinča i savijte sarmu. Zarolajte na dužu stranu, a zatim sa strane pritisnite ivice prema unutra.
U veliki lonac stavite suvo meso, zatim na njega redajte savijenu sarmu. Dolijte hladne vode tako da bude preko sarme.
Kuvajte dva do dva i po sata na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Najbolje bi bilo poklopiti tanjirom ili manjim poklopcem od lonca kako bi poklopac ušao unutra te na poklopac staviti nešto teže, npr. u manju šerpicu kako bi bio pritisak na sarmu i da se prilikom kuvanja ne diže. Na taj način ostane u dobrom stanju.
Pred kraj kuvanja sarme, izvadite pola kašike vode iz sarme i probate da li je dovoljno slana. Ta se voda ne soli jer u nju kupus pusti svoj ukus i kiselost i slanoću, te je često dobre slanoće, ali to zavisi i od samog kupusa. Ukoliko nije dovoljno slana dodajte pola kašike ili koliko vam se čini da treba soli.
Kada je sarma gotova možete napravite zapršku za sarmu. Malo brašna (oko jedne velike kašike) popržite na ulju, kada je brašno dobilo žućkastu boju dodajte paprike i po želji malo sos paradajza. Na to možete doliti par kašikavode iz sarme, te onda takvu zapršku sišati u sarmu. Kuvajte još sada sarmu sa zaprškom još desetak minuta.
No, zaprška nije obavezna, i sarma će biti odličnog ukusa i ukoliko ne pravite zapršku. To ćete najbolje proceniti prema preferencijama, ali i kada probate tečnost pred kraju kuvanja i vidite kakvog je ukusa. Nisu svi kiseli kupusi isti, pa će različiti ukus dati sarmi.
Što se tiče suvog mesa, možete staviti bilo kakav komad kosti na kojem ima malo mesa, ali poslužiće i kožica od slanine. Na taj način iskoristite ostatke slanine, ona će dati ukus sarmi prilikom kuvanja, a ako ne želite dodatno meso u sarmi nećete ga imati. Sarmu možete kuvati i bez suvog mesa, u tom slučaju dodajte kašiku masti u lonac na početku kuvanja kako bi se dobro ukuvalo sve zajedno.
(Espreso/ecepti.covermagazin.com)