Prijatno
OVAKO GRCI SPREMAJU MUSAKU: Ukusnija je od SRPSKE zbog tajne koja se KRIJE u SOSU (RECEPT)
Musaku prelijte sosom i pecite je u zagrejanoj rerni
Navikli ste na običnu musaku i prezasitila vas je? Postoji rešenje i za to, grčka musaka je pravo sočno jelo za ove dane!
Sastojci:
- 1 šolja putera
- 1,5 šolje rendanog sira
- 1 čen belog luka, 1
- lovorov list
- 2 glavice luka
- 1/3 šolje ulja
- 150 g paradajza
- 1/2 kg mlevenog mesa
- 1/2 kg krompira
- 1 kg plavog patlidžana
- 1 šolja brašna
- 4 šolje hladnog mleka
- 2 jaja
- so
- biber
Priprema:
Patlidžan i krompir očistiti i iseći na kolutiće i propržiti na ulju.
Posebno prodinstajte luk i beli luk, dodajte mleveno meso i ostavite da se dinsta 10 minuta. Posolite, pobiberite i dinstajte još pola sata.
Polovine krompira poređajte u pleh namazan puterom. Preko krompira stavite polovinu mlevenog mesa, pa pospite rendani sir, pa ponovo krompir, pa patlidžan i ostatak mesa.
Posebno pripremite bešamel – zagrejte puter, propržite brašno i dodajte mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, sve vreme mešajući. Dodajte so, biber i orahe. Umutiti dva jajeta i dodati u sos i dobro izmešati.
Musaku prelijte sosom i pecite je u zagrejanoj rerni na srednjoj temperaturi oko 40 minuta, dok dobro ne porumeni.
Kada izvadite musaku iz rerne, ostavite je da odstoji 15 minuta pre nego što počnete da je sečete.
(Espreso/Krstarica)