TRADICIJA
HELJDOPITA, SAFTALI KOLAČ, FRESKA BELOG ANĐELA, NAJSTARIJI KURAN NA BALKANU: U ovaj deo Srbije ĆE TEK STIZATI GOSTI
Naravno svi koji dođu u Prijepolje moraju probati naše gastronomske specijalitete
Manastir Mileševa, Hisardžik, Kamena Gora, Jabuka, slapovi Sopotnice samo su neki od lokaliteta po kojima se Prijepolje nadaleko prepoznaje, a koji su se u poslednjih nekoliko godina visoko pozicionirali na turističkoj mapi Srbije. Turistička organizacija ove opštine krenula je u aktivnu kampanju promovisanja prirodnih lepota, kulturno – istorijskih spomenika, ali i specifične kuhinje ovog kraja, a u svemu tome imaju podršku brojnih udruženja, turističkih agencija, kao i brojnih seoskih domaćinstava u želji da svoj kraj pokažu svima onima koji žele da upoznaju nešto sasvim drugačije.
„Manastir Mileševa sa čuvenom freskom Belog anđela najposećenija je i najprepoznatljivija destinacija turistima koji su do sada uglavnom prolazili kroz Prijepolje na putu do mora, ali mi želimo da se oni u našem gradu zadrže. Verujem da malo ljudi zna da se u neposrednoj blizini manastira nalazi srednjevekovni grad Mileševac, Savine isposnice u steni a podno Mileševca nalazi se džamija u kojoj se čuva kuran pisan rukom, star preko 400 godina”, kazala je za RINU direktorka TO Prijepolje Dragana Varaklić.
Ona je istakla da je Kamena Gora takođe jedan od najprepoznatljivijih simbola prijepoljskog kraja, tu je i Jabuka, ali i da sam grad i te kako ima šta da ponudi zainteresovanim posetiocima.
„U muzeju se nalazi i stalna postavka posvećena Vladu Divcu koji je upravo rođeni Prijepoljac, a samim tim što grad leži na ušću dve reke Mileševke u Lim učiniće boravak u gradu izuzetno prijatnim. Naravno svi koji dođu u Prijepolje moraju probati naše gastronomske specijalitete poput site, pite od heljde, ali i brojne druge pite, bureke, specijaliti od mesa, sira kao što je razvučeni sir, ili zgoreli, a može biti i kravlji i kozji i neozaobilazni saftali kolači”, rekla je direktorka TO Prijepolje.
Međutim, ono što je najupečatljivije svima koji su ovde došli, jeste gostoprimstvo.
„Narod sa ovog podneblja voli da se druži, volimo da nam je kuća puna, da dočekamo goste i to smo preneli i na posao i zato nam se uvek vraćaju a od turista stvaramo prijatelje”, ističe Varaklić.
Off roud adrenalinska tura od Mileševe do Sopotnice oduzima dah
U promociju turističkih potencijala prijepoljskog kraja uključila se i Dragana Terzić, vlasnica turističke agencije „Travel point”, koja je isključivo posvećena organizovanju tura po regiji Zapadne Srbije, a jedna od najzanimljivijih tura svakako je off roud tura kvadovima koja kreće od manastira Mileševe, obilazi se džamija u Hisardžiku a potom kreće uspon na najviši vrh Katunić visok 1734 metra i završava se u Sopotnici.
„To je celodnevna tura a osim vožnje i razgledanja predivnih predela, podrazumeva i ručak na livadi ali otkrivae skrivenih izvora, što predstavlja jedinstven doživljaj za sve koji se odvaže da krenu na ovu turu”, ističe Terzić.
Prema njenim rečima iako se ovo može nazvati „adrenalin turom” pre svega je bezbednost učesnika na prvom mestu i nema „divlje vožnje” kvadovima. „Vodič ide ispred, a smisao ove ture jeste da se uživa, kako u prirodi tako i u vožnji i svemu što prati ovaj događaj”, kazala je Terzić i dodala da je od izuzetne važnosti dobra saradnja sa TO i njihova podrška, kako bi turizam u prijepoljskom kraju dobije na vrednosti onako kako i zaslužuje.
Ova vredna mlada žena kaže da je zajedničkim trudom i radom kreirana je Gastro tura, a utisci gostiju govore da su na pravom putu. Ono što je za prijepoljski kraj specifično jeste vekovni suživot Srba i Bošnjaka, koji daje poseban pečat i šarm i ostavlja jedinstven utisak svima koji ovde dođu.
(Espreso / RINA)