POSLASTICA
NAPRAVITE SAVRŠENU LENJU PITU S JABUKOMA PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Ne mrvi se, ima pun UKUS! (VIDEO)
Lenja pita sa jabukama po bakinom receptu
Sastojci (1 čaša = 2 dl):
Za biskvit:
6 velikih jaja (ili 8 srednjih)
1 čaša mleka
1 čaša ulja
4 šolje brašna
2 praška za pecivo
rendana limunova kora
1,5 šolje šećera
Za punjenje:
1 kg jabuka
cimet
1 čaša šećera
mrvice hleba
Ostalo:
6 kašika domaće marmelade (od šljiva ili jabuka)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. Umutiti belanca u čvrst sneg, a žumanca umutiti sa šećerom. Pomešati brašno sa rendanom korom limuna, mlekom i uljem, dodati sneg od belanaca i izmešati. Zatim dodati žumanca i na kraju 2 praška za pecivo.
Sve dobro izmešati i podeliti smesu na dva dela. Jedan deo smese sipajte u podmazan i malo pobrašnjen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C tačno 10 minuta.
U međuvremenu operite i narendajte jabuke. Pomešati sa šećerom, cimetom i malo hlebnih mrvica (oko 100 g).
Polupečeni biskvit izvadite iz rerne, premažite ga domaćom ili kupovnom marmeladom od šljiva ili jabuka. Preko toga rasporedite rendani fil od jabuka i prelijte ostatkom pripremljene smese. Poravnajte smesu kašikom.
Vratite u rernu na još 30 minuta dok lepo ne porumeni. Poslužite posuto šećerom u prahu.
(Espreso)