Ćufte, Foto: PRINTSCREEN/YT/FOOD WISHES

prijatno!

3 MILIONA LJUDI JE ODUŠEVLJENO RECEPTOM ZA ORIGINALNE ŠVEDSKE ĆUFTE: Srbi odlepili za ovim ručkom! (VIDEO)

Umesto srpskih napravite švedske ćufte u neodoljivom sosu i oduševite celu porodicu

Objavljeno: 03.10.2022. 10:45h

Ćufte su popularne u Srbiji i obično se prave u paradajz sosu, a služe sa krompir pireom.

Priprema nije komplikovana u meso se dodaju jaja i prezle i oblikuju ćufte, pa se kuvaju u paradajz sosu ili se prvo isprže, a onda dodaju u sos. Kako god da ih pripremite ukus je savršen, a mi vam predlažemo da napravite švedske ćufte koje obožava ceo sve, a to pokazuje i video na YouTube-u koji je pogledalo preko 3 miliona ljudi.

Priprema je malo drugačija od srpskih, ali se ukus pamti. Ono što je bitno je da izaberete dobro mleveno meso, jer od njega sve zavisi, ali i od začina. Svako ćufte pravi na svoj način, a ovo je jedan od boljih recepata i sigurni smo da ćete uživati.

Sastojci:

Za ćufte:

2 kašike putera

1/2 crnog luka

1/4 šolje mleka

2 velika jajeta

1/3 šolje prezli

3/4 kašičice bibera

1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića

1/4 kašičice slatke paprike

1,5 kašičica soli

900 g mešanog mlevenog mesa

Za sos:

2 kašike putera

3 kašike brašna

3 šolje bujona

1/2 šolje pavlake za kuvanje

1/2 kašičice šećera

1/4 kašičice vorčester sosa

so i biber po ukusu

Priprema:

Na puteru propržite sitno seckan crni luk, a zatim ga preručite u neku veću posudu. Dodajte mleko, jaja, prezle, začinite i dobro sjedinite. Zatim dodajte meso i promešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Za to vreme u tiganju istopite puter, pa propžite brašno dok ne dobije zlatnu boju. Pazite da ne zagori i da ne ostanu grudvice. Zatim sipajte bujon, pa kad krene da vri dodajte pavlaku za kuvanje. Dodajte šećer, vorčester sos, so i biber, pa promešajte. Kad proključa isključite šporet. Zatim od mlevenog mesa napravite manje ćuftice i onda i poređajte na pleh obložen aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20-25 minuta. Stavite ih u tiganja sa sosom i lepo prelijte.

(Espreso)