recept
JEDNOSTAVAN NEDELJNI RUČAK KOJI ĆE CELA PORODICA OBOŽAVATI: Razbijen mit o zelju, prava BOMBA vitamina i minerala
Pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, na izgradnju kostiju i rad mišića
Zelje je iz roda kupusa, blitva je slična spanaću. I jedna i duga namirnica su izuzetno zdrave, čiste organizam od toksina, pozitivno utiču na srce, jačaju kosti, popravljaju raspoloženje...To je mala riznica vitamina i minerala. Vekovima se zelje tretira kao hrana za siromašne .
Potrebno je:
1 par pilećeg belog mesa
1veća veza blitva
malo suve seckane slanine
mala glavica crnog luka
1 šargarepa
3-4 čena belog luka
100 gr kisele pavlake
100 ml jogurta
1 manji paradajz
3 jaje
3 čena belog luka
malo kačkavalja
so..ulje..začin
Priprema:
Zelje ili blitvu oprati očistiti drškicu i obariti u malo vode. U vodu dodati 1 malu kašičicu jabukovog sirćeta. Bariti 2 min pa ocediti isprati i iseckati.
Na ulju propržiti seckanu suvu slaninu,seckan crni luk , dodati na kockice šargarepu. Meso iseći na manje sitije (komadiće) pa posebno na ulju na najjačoj temperaturi propržiti da porumeni, U luk ubaciti ceckano zelje, blitvu ili spanač.
Meso posoliti dodati malo začina za piletinu , 1/2 kašičice ml. paprike i izjednaćiti. Ubaciti meso u blitvu pa posoliti ili dodati suvog začina i 3 čena seckanog belog luka. Tepsiju podmazati uljem i sve istresti.
Odozgo poredjati na kocke oljušten paradajz. U činiju umutiti 3 jaja dodati pavlaku i jogurt. sve promešati Preliti preko mesa i protresti da jaja padnu na dno tepsije. Odozgo narendati malo kačkavalja i seckanog peršunovog lista. Peći na 200 stepeni C 30-40 min. da zarumeni. Služiti toplo.. Ništa bolje niste jeli..
(Espreso)