Ilustracija, Foto: Printscreen

napravite

STARI RECEPT ZA CVEKLU IZ TEGLE: Zimnica PUNA VITAMINA, bez TRUNKE KONZERVANSA

Voleće je svi članovi porodice

Objavljeno: 01.10.2022. 20:29h

Cvekla iz tegle bez konzervansa biće salata u kojoj ćete uživati cele zime.

Sastojci:

5 - 6 kg cvekle

1,5 litra vode

500 ml alkoholnog sirćeta 9% (može jabukovo, stavite ga više)

4 kašike šećera

2 - 3 kašike soli (po ukusu)

Može se dodati: biber u zrnu i slačica

foto: Youtube / Scoff

Priprema

Cveklu dobro operite, stavite u veću šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 2 sata. Vodu možete dolivati kada ispari. Kuvanu cveklu ostavite da se ohladi pa je ogulite i isecite na kolutove, debljine kako volite. Izmešajte sirće, vodu, so, šećer i prelijte preko cvekle.

Promešajte i ostavite da stoji oko pola sata. Probajte i ako je potrebno dodajte još soli ili sirćeta da doterate ukus kakav vam se sviđa. U teglu (možete, ali i nemorate) stavite crna bibera i slačice, cveklu i na kraju dospite u tegle preliv iz šerpe. Zatvorite dobro i pasterizujte u rerni ili u šerpi.

(Espreso / Najžena)