ilustracija, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE NA USTA ULAZI

RECEPT ZA DOMAĆI KEFIR: Lako se sprema, a PREZDRAVO JE

Kefir se može piti i nakon prvih 24 sata, ali će nutritivno biti nešto manje vredan

Objavljeno: 01.10.2022. 15:36h

Ako želite da sami napravite domaći kefir to nije nimalo teško ali je važno da imate pravi recept. Mi smo ga pronašli na forumu ana.rs

DOMAĆI KEFIR

PRIRPEMA

Sjedinite 0,5 litra mleka i jednu supenu kašiku zrnaca (članice foruma ih razmenjuju). Mleko može biti bilo koje (kravlje, kozje, nekuvano, kuvano) jedino je bitno da mleko ne bude toplo. Bolje je da koristite mleko sa većim procentom masti, jer će kefir tako biti gušći. Dobijena smesa treba da odstoji 24 sata u staklenoj ili plastičnoj posudi (tegli), na sobnoj temperaturi 21- 25 stepeni. Posuda ne sme da bude metalna. Ukoliko je spoljana temperatura viša, proces vrenja će biti brži. Znak da je vrenje završeno je pojava surutke u tegli.

foto: Profimedia

Pre ceđenja teglu zatvorite i polako (nežno) promućkajte kefir. Procedite kroz plastičnu cediljku.

Dobijeni kefir treba da odstoji još oko 48 sati na sobnoj temperaturi. Ovim se postiže sekundarna fermentacija (nastaju vitamini, naročito iz grupe B, kao i folna kiselina koja je dobra za metabolizam gvožđa).

Sve što vas zanima o kefiru kao i kako da dođete do kefirnih zrnaca saznajte ovde

Kefir se može piti i nakon prvih 24 sata, ali će nutritivno biti nešto manje vredan.

Zrnca se nakon ceđenja povremeno isperu hladnom vodom, lagano, bez jakog mlaza i ponovo naliju sa pola litra mleka. Proces se ponavlja.

Umnožena zrnca se odstrane, koriste za pravljenje smutija... a mogu se koristiti i za dobijanje veće količine kefira. U tom slučaju dodaje se više mleka.

(Espreso/zena.blic)