OBRATITE PAŽNJU
JUGOSLOVENI SU OVO TAMANILI KAO DA IM JE POSLEDNJE! Ukrao je svu POPULARNOST OD 60-IH PA NADALJE, SRBI GA BAŠ VOLE
Isprobajte starinski recept iskusnih jugoslovenskih domaćica za lenju pitu sa jabukama.
Lenja pita je starinska poslastica koju su spremale mnoge domaćice u staroj Jugoslaviji, a popularna je i dan danas. Napravi se testo koje se nafiluje jabukama i orasima i onda se kolač ispeče. Nekada nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez ovog deserta, a danas postoji milion različitih recepta za kolač sa jabukama.
Sastojci:
Za testo:
250 g masti
2 žumanceta
1 belance
4-5 kašika šećera
1 šoljica jogurta
1 prašak za pecivo
400 g brašna
Za fil:
1 kg jabuka
2-3 kašike šećera
3-4 kašike griza
1 kesica cimeta
100 g mlevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
Priprema:
U mast dodajte šećer i dobro umutete. Zatim dodajte žumanca i belance i mutite dok se sve ne sjedini. Postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo (pola količine), a onda i mleko. Dobro umesiti i dodajte ostatak brašna. Testo ne sme da se lepi, pa ako je potrebno dodajte još brašna. Jabuke oljuštite i narendajte, pa prodinstajte. Kada omekšaju i malo puste vodu dodajte griz, orahe, cimet, vanilu i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi. Testo podelite na 2 dela, pa razvucite oklagijom i stavite u pleh. Lepo pritisnite rukom da sve bude jednako, pa sipajte fil od jabuka i lepo rasporedite. Preko stavite u drugu razvučenu koru, a ako se malo raspadne samo rukama lepo složite da pokrijete ceo fil. Pecite na 180°C oko 45 minuta. Ako želite pospite šećerom u prahu.
(Espreso)